Erasmiaans Gymnasium draagt klassieke bibliotheek over aan Bibliotheek Rotterdam

Op woensdag 25 mei vindt de officiële overdracht plaats van de klassieke bibliotheek van het Erasmiaans Gymnasium aan Bibliotheek Rotterdam. De collectie bestaat uit ongeveer 160 boeken waaronder ook werk van Erasmus. Bibliotheek Rotterdam krijgt de collectie in permanente bruikleen.
De overhandiging maakt deel uit van een avondvullend programma in het Erasmiaans Gymnasium, waarbij de Erasmuslezing 2016 centraal staat. In het Erasmusjaar 2016 is de lezing gewijd aan de naamgever van de school. Het is namelijk 500 jaar geleden dat Erasmus’ Latijnse vertaling van het Nieuwe Testament bij uitgeverij Johann Froben in Bazel verscheen.
De lezing wordt gegeven door dr. Adrie van der Laan, conservator Erfgoedcollecties van Stichting Bibliotheek Rotterdam. Tijdens de avond wordt ook de bruikleenovereenkomst ondertekend door drs. Jacques van Hoof, rector van het Erasmiaans Gymnasium, en dr. Theo Kemperman, directeur van de Stichting Bibliotheek Rotterdam.
Erasmuscollectie Bibliotheek Rotterdam heeft met zo’n 5.000 boeken van én over Erasmus de grootste Erasmuscollectie ter wereld. Hieronder zijn zeer zeldzame exemplaren, zoals vier autografe brieven van Erasmus, tientallen eerste drukken en vele geïllustreerde edities van Lof der Zotheid. Naast deze schatten bezit de Bibliotheek Rotterdam een grote verzameling vóór 1801 gedrukte boeken die niet direct met Erasmus in verband staan, maar een rijke bron voor onderzoek vormen. De Erasmuscollectie is een belangrijk deel van het Nederlands cultureel erfgoed.