Eerst keynote VOGIN-IP-lezing 2023 bekend: Elisabeth Bik

De organisatie van de aankomende VOGIN-IP-lezing – op 16 maart 2023 in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) – heeft de eerste keynote bekendgemaakt: Elisabeth Bik, die zich heeft toegelegd op wetenschappelijke integriteit.

Bik is een Nederlandse microbioloog die al heel lang in de Verenigde Staten werkt. De laatste jaren heeft zij internationale bekendheid gekregen door haar inzet bij het detecteren van frauduleuze praktijken van wetenschappers bij het publiceren van hun onderzoeksresultaten. Denk aan gesjoemel met plaatjes waaruit auteurs soms vergaande ongerechtvaardigde conclusies trekken. ‘Dit is een heel ander soort fake news en factchecking dan tot nu toe in ons programma aan bod is gekomen’, aldus de website van de VOGIN-IP-lezing

Op basis van de bevindingen van Bik hebben uitgevers al bijna duizend artikelen moeten terugtrekken en bijna evenzoveel gecorrigeerde versies moeten publiceren. Tegelijk zitten er voor haar zelf soms – minder leuke – consequenties aan haar werk: veel aandacht kreeg een aanklacht voor ‘intimidatie, afpersing en chantage’ door een ‘getroffen’ wetenschapper. Overigens kreeg ze daarop massale steunbetuiging van andere ‘echte’ wetenschappers. Diverse media besteedden al aandacht aan haar manier van onderzoek.

De VOGIN-IP-lezing op 16 maart zal de elfde editie zijn van het gezamenlijke evenement van Stichting VOGIN en vakblad IP.

Fotocredit: Michel N Co, San Jose, VS