Oprichter DANS benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Peter Doorn heeft vandaag, tijdens de FAIR Data Day in Jaarbeurs Utrecht, de koninklijke onderscheiding Officier in de Orde van Oranje-Nassau gekregen ‘vanwege zijn jarenlange persoonlijke verdiensten, in het bijzonder als oprichter en voormalig directeur van Data Archiving and Networked Services (DANS)’.

Doorn is sinds 1985 werkzaam bij de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) en heeft in Nederland een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de geesteswetenschappen door nieuwe (digitale) methoden en technieken te introduceren, te propageren en te onderwijzen. Daarnaast was hij een grondlegger van digitale onderzoeksinfrastructuren voor de geesteswetenschappen, niet alleen in Nederland, maar ook in Europa. Daarbij toonde hij zich niet alleen een kundig organisator, maar ook een creatief denker en innovator, wiens invloed ook buiten het wetenschappelijk domein van de geesteswetenschappen en buiten Nederland merkbaar is.

Carla Breuer, burgemeester van Teylingen, reikte de koninklijke onderscheiding uit aan Doorn. Ze zei verheugd te zijn ‘deze inwoner van de gemeente Teylingen (Doorn woont in Voorhout, red.) tijdens een voor hem belangrijk congres in Utrecht te mogen onderscheiden’. ‘Het is zeer bijzonder wat hij op het terrein van geesteswetenschappen en het behoud van onderzoeksdata in Nederland en Europa heeft betekend.’

Foto: Peter Doorn en Carla Breuer.