Dubai trekt zich terug, geen World Library and Information Congress in 2024

Dubai heeft besloten om de uitnodiging in te trekken voor het houden van het World Library and Information Congress (WLIC) aldaar in 2024. Dat heeft de Emirates Library and Information Association, die leidinggaf aan het bid, te kennen gegeven aan organisator IFLA.

Omdat Dubai het enige haalbare bid was, zal er in 2024 geen WLIC plaatsvinden. De International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) maakte dit bekend op haar eigen website, bij monde van voorzitter Vicki McDonald en secretaris-generaal Sharon Memis.

Er was vooraf veel commotie over de keuze voor Dubai, onder meer vanwege het feit dat het IFLA-bestuur akkoord was gegaan met de voorwaarden van de regering in Dubai dat lgbtqia+-kwesties niet op het programma mogen staan. ‘We erkennen de bedenkingen die zijn geuit over het houden van het congres in Dubai’, zo schrijft IFLA, ‘en we erkennen de teleurstelling die velen in de regio en daarbuiten zullen voelen. IFLA blijft zich inzetten voor het vinden van manieren om in contact te komen met en ondersteuning te bieden aan de bibliothecarissen in MENA (Midden-Oosten en Noord-Afrika) en de omliggende regio’s die uitkeken naar het ervaren van de levendigheid van het WLIC. Het voortzetten van ons werk op dit gebied is van cruciaal belang als we niet alleen een internationale, maar een werkelijk mondiale federatie willen zijn.’

‘Voor alle leden en vrijwilligers van IFLA zullen er, ongeacht hun mening over het congres van 2024, belangrijke vragen rijzen over de volgende stappen. De raad van bestuur, die al een herziening van het WLIC-model had gepland, zal komen met verdere informatie’, aldus IFLA.

Foto boven: de opening van het WLIC in Rotterdam, afgelopen augustus, met Sharon Memis, Barbara Lison, prinses Laurentien en Theo Kemperman.
Fotocredit: Matteo Cogliati.