Genomineerden Beste Bibliotheek 2023 bekend, stemmen kan tot eind oktober

Op 9 november reiken Bibliotheekblad en Stichting NBD Biblion de prijs uit voor de Beste Bibliotheek van Nederland. Van 2 tot en met 29 oktober is het mogelijk om te stemmen op een van de vijf genomineerde bibliotheken. Het publiek krijgt naast de vakjury een stem.

De genomineerde bibliotheken voor de Beste Bibliotheek 2023 zijn:

  • Barendrecht Carnisselande (de Bibliotheek AanZet)
  • Huiskamer van Heteren (de Bibliotheek Gelderland Zuid)
  • Katwijk Aan Zee Schelpendam (de Bibliotheek Katwijk)
  • Purmerend (de Bibliotheek Waterland)
  • Son en Breugel (de Bibliotheek Dommeldal)

Naast een professionele vakjury krijgt ook het publiek een stem in de uitslag. Op de website van Bibliotheekblad kan van 2 tot en met 29 oktober een stem worden uitgebracht. De bibliotheken presenteren zich door middel van een video en een profiel. De stem van de vakjury telt twee keer mee, de publieksstem één keer. De bibliotheek die als beste wordt verkozen, ontvangt de NBD Biblion/Bibliotheekblad Award. 

Jeugdspecialist van het Jaar 

Bibliotheekblad, zusterblad van IP, en NBD Biblion willen met de prijs laten zien dat Nederland beschikt over aantrekkelijke, kwalitatief hoogwaardige, vernieuwende bibliotheken die het waard zijn om in stand te houden. ‘De wedstrijd zorgt lokaal en landelijk voor een zinvolle discussie over de plaats en de functie van een bibliotheek in de lokale samenleving en genereert, zeker plaatselijk en regionaal, veel publiciteit’, aldus de initiatiefnemers.

Op 9 november zal naast de Beste Bibliotheek ook de NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar (een samenwerking tussen Bibliotheekblad, CPNB en NBD Biblion) worden uitgereikt. Dit jaar is besloten om de handen ineen te slaan met Probiblio en de uitreiking van beide prijzen een plek te geven tijdens de jubileumeditie van het congres Bibliotheekplaza in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam.