Directeur Picturae onverwachts overleden

Onno Zaman, de algemeen directeur en oprichter van Picturae, is vrijdag 21 maart j.l. onverwachts overleden.

Zaman werd onwel tijdens een bergwandeling in Marokko met zijn gezin. Onno is 59 jaar geworden. Met grote verslagenheid hebben de 170 werknemers kennisgenomen van deze uiterst droevige gebeurtenis. “Onno was voor ons allemaal een grote inspiratiebron,” zegt technisch directeur Mark Lindeman.

“Met het overlijden van Onno Zaman verliezen wij een gedreven leider en innovatieve geest. De visie van onze voormalige directeur leeft onverminderd voort en zal worden voortgezet door de huidige directie. Met innovatie en passie voor cultureel erfgoed zullen wij blijven streven naar het digitaliseren, ontsluiten en verrijken van cultureel erfgoed,” aldus Lindeman.

Zaman richtte Picturae in 1996 op als digitaliseringsbedrijf. Vanaf 2000 ontwikkelt Picturae online oplossingen voor het ontsluiten van erfgoedcollecties. Inmiddels is Picturae uitgegroeid tot een vooraanstaand Europees bedrijf dat cultureel erfgoed digitaliseert, ontsluit en verrijkt. Picturae werkt onder andere voor Nationaal Archief, Naturalis, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Stadsarchief Amsterdam, Bibliothèque nationale et universitaire Strasbourg, World Press Photo, Magnum Photos en de National Library of Scotland.

Eind 2011 nam venturecapitalmaatschappij Van den Ende & Deitmers een belang van 45% in Picturae. Daarmee werd de weg naar expansie in binnen- en buitenland voorlopig veiliggesteld.