Directeur van Oekraïense bibliotheek (Moskou) aangehouden

Op 28 oktober hebben gewapende en gemaskerde politiemannen de Oekraïense Literatuur Bibliotheek in Moskou doorzocht op ‘anti-Russisch propagandamateriaal’. Ook de woning van bibliotheekdirecteur Natalya Sharina werd doorzocht. Sharina wordt voor 48 uur vastgehouden en ondervraagd.
Er zijn computers, geheugensticks, documenten en boeken voor onderzoek meegenomen. Onder de in beslag genomen boeken bevindt onder meer het werk van de Oekraïense nationalist Dmitri Korchinsky, schrijft persbureau Reuters. Korchinsky’s boeken zijn in Rusland verboden.
Al eerder, eind 2010, was er een strafrechtelijk onderzoek gestart tegen deze bibliotheek en haar directeur. De bibliotheek werd verdacht van haatzaaien door het verspreiden van anti-Russische boeken. Het onderzoek werd in augustus 2011 beëindigd bij gebrek aan bewijs. Als gevolg van “veranderingen in de politieke situatie” vindt er, aldus de onderzoekers, nu opnieuw onderzoek plaats. Volgens het ministerie van Cultuur van Oekraïne is deze actie van het Kremlin echter “gericht op het intimideren van de Oekraïense minderheid in Rusland”.
Lees verder op khpg.org en dailystar.com
(Foto van de bibliotheek na de doorzoeking. Bron: twitter)