TU Delft eerste bibliotheek met iBeacons

TU Delft Library is de eerste bibliotheek in Europa die gebruik maakt van iBeacontechnologie. iBeacons zijn Bluetoothzendertjes die gerichte informatie versturen naar smartphones die in de buurt zijn. De universiteit lanceert een Library Tour app, die gebruik maakt van de technologie van de Amsterdamse start-up LabWerk. Met de Library Tour geeft TU Delft haar studenten een interactieve, gebruikersvriendelijke rondleiding door de universiteitsbibliotheek. De app is genomineerd voor de IVI Award 2015.
De Library Tour maakt studenten op een speelse manier wegwijs in de TU Delft Library. Studenten leren hoe ze een projectruimte kunnen reserveren, ontdekken hoe de selfservicedesk werkt en zien zelfs waar massagestoelen (!) staan. Hiervoor gebruikt de Library Tour een interactieve plattegrond, quizvragen, filmpjes, praktische informatie en fun facts. “De informatie die de studenten op hun smartphone krijgen, blijft beschikbaar. Zo kunnen ze alles op een later moment terugzoeken of rustig nalezen,” aldus Karin Clavel, coördinator Library Research & Development bij de TU Delft.
Met de app speelt TU Delft Library in op het groeiende aantal internationale studenten. Zij stromen gedurende het hele academiejaar in. TU Delft verwelkomt in 2015/2016 zo’n 1600 nieuwe internationale studenten. De Library Tour is zo ontwikkeld dat alle studenten op eigen initiatief en op elk gewenst moment de bibliotheek kunnen verkennen.
De Library Tour is gebaseerd op het mApp-platform van de Amsterdamse start-up LabWerk. De rondleiding maakt gebruik van iBeacontechnologie. In de TU Delft Library bevinden zich iBeacons op vijftien plekken. Als studenten de app hebben gedownload, ontvangen zij een melding wanneer ze vlakbij een Beacon komen. Daarmee kunnen ze direct locatiespecifieke en relevante informatie ontgrendelen over de plek waar ze zich op dat moment bevinden.
TU Delft Library kan met het contentmanagementsysteem direct inspelen op gebruikscijfers en feedback van gebruikers. Ook kunnen iBeacons en content zelf worden toegevoegd of gewijzigd.
De Library Tour App is genomineerd voor de IVI (Innovatie voor Informatie) Award 2015. Deze prijs wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt aan bibliotheek, mediatheek, archief, museum of soortgelijke organisatie in Nederland die het meest innovatieve product, concept of innovatieve dienst heeft ontwikkeld, gericht op informatieverschaffing aan haar publiek. Je stem uitbrengen kan via de website van de IVA Award.
De Library Tour app is gratis beschikbaar in de Apple App Store en Google Play Store.