Digitale presentatie Nederlandse bibliotheken in Airport Library

Internationale transferreizigers kunnen sinds deze maand kennismaken met het Nederlandse bibliotheekwerk aan de hand van een interactieve digitale presentatie in Airport Library, de luchthavenbibliotheek op Schiphol. Hierin worden achttien bibliotheekvestigingen uitgelicht.

De digitale presentatie is ontstaan vanuit het idee dat Airport Library niet alleen fungeert als de etalage van de Nederlandse cultuur op Schiphol, maar ook als vestiging (en visitekaartje) van de gezamenlijke Nederlandse bibliotheken. In de presentatie is aandacht voor het verleden en heden van de Nederlandse bibliotheken en specifiek voor achttien aansprekende vestigingen, waaronder De Nieuwe Bibliotheek Almere, School 7 Den Helder, Chocoladefabriek Gouda, Korenbeurs Schiedam en Airport Library zelf. De bezoekers van de bibliotheek in het transfergedeelte van Schiphol volgen de verhalen via korte teksten en vooral veel foto’s. De presentatie, die permanent zal worden getoond, is interactief: bezoekers bepalen zelf op welke manier ze haar op het multitouchscherm doorlopen. Eimer Wieldraaijer, voormalig hoofdredacteur van Bibliotheekblad, is verantwoordelijk voor de samenstelling van de presentatie.

Airport Library biedt, naast grotendeels wisselende fysieke en digitale themapresentaties, een collectie van in meer dan veertig talen vertaalde Nederlandse fictie en (foto)boeken over de Nederlandse cultuur, muziek van Nederlandse musici en een groot scherm waarop Nederlandse kunst in het buitenland wordt getoond. Probiblio zorgt voor de exploitatie van Airport Library, het Nederlands Letterenfonds is formeel verantwoordelijk. Een groot deel van het meubilair van de bibliotheek is gebouwd van 5500 afgeschreven boeken van bibliotheken uit het hele land.