‘Jongeren ervaren de bibliotheek als een plek waar zij een tijdje offline kunnen zijn.’ Dat is de uitkomst van een aantal groepsdiscussies die NBD Biblion en de Koninklijke Bibliotheek (KB) onder 36 personen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar hebben laten doen.
De rust in de bibliotheek, de aanwezigheid van boeken en tijdschriften én dat bezoekers hun eigen ‘ding doen’, zijn voor jongeren de belangrijkste redenen om de bibliotheek te kiezen als plek voor studie en bezinning, aldus de Koninklijke Bibliotheek. Het fysieke boek heeft voor veel jongeren de voorkeur. Ze worden dan niet afgeleid door appjes of andere inkomende berichten waar ze wel tegenaan lopen als ze een e-book lezen op hun mobiel of tablet. Opvallend is volgens de KB de houding van de jongeren van 12-15 jaar: deze zouden het minst hebben met de bibliotheek.
Kwalitatief onderzoek
NBD Biblion en de Koninklijke Bibliotheek (KB) willen een beeld krijgen van de associaties die jongeren hebben met de bibliotheek en welke behoeften zij hebben als het gaat om het aanbod van de bibliotheken. Daartoe hebben ze afgelopen augustus een onderzoek laten doen onder jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Dit onderzoek vond plaats in Bibliotheek Eemland te Amersfoort. In totaal hebben 36 jongeren deelgenomen aan de groepsdiscussies, die geleid werden door onderzoekster Angela Weghorst van Twinq. De onderzoeksresultaten worden gebruikt om bibliotheken te informeren en te inspireren, maar ook om een nieuw aanbod voor jongeren te ontwikkelen.
Op donderdag 17 januari 2019 wijden NBD Biblion en de KB een bijeenkomst aan dit onderzoek. Meer informatie is hier te vinden.
(Bron: www.kb.nl, beeld: pixabay.com)