Jolanda Robben Beste Bibliothecaris van Nederland

Jolanda Robben (Biblionet Groningen/Bibliotheek Veendam) is op 9 november tijdens het Drongo Talenfestival in Nijmegen gekroond tot Beste Bibliothecaris van Nederland 2018/2019. Tweede werd Marjolein Hordijk (Bibliotheek Gelderland Zuid), derde Meike Boertjes (Noord Oost Brabantse Bibliotheken).

De winnaar van de NBD Biblion Award, de persoonlijkheidsprijs voor medewerkers van openbare bibliotheken, wordt gekozen door de vakjury en het publiek, dat in de maand oktober zijn stem uitbracht op de site van Bibliotheekblad, organisator van de verkiezing.

Jolanda Robben, Marjolein Hordijk en Meike Boertjes: drie vakvrouwen, drie sterke kandidaten, die niet veel voor elkaar onderdoen… De jury, bestaande uit Jacinta Krimp (directeur School 7 in Den Helder, onlangs gekozen tot ’s werelds beste bibliotheek), Hans van Velzen (oud-directeur Openbare Bibliotheek Amsterdam), Juan Khalaf (Beste Bibliothecaris 2016/2017), Wendy de Graaff (publiciste) en Eimer Wieldraaijer (hoofdredacteur Bibliotheekblad), had het bepaald niet eenvoudig, want nog nooit lagen de kandidaten zo dicht bij elkaar als in deze zevende editie van de verkiezing.

Overwegingen van de jury: Jolanda Robben valt op door haar enorme liefde voor het vak, haar ongekende drive en werklust. Zij rust niet voor alle Groningse kinderen de bibliotheek en de collectie ontdekken. Met Scoor een boek – waarbij bekende voetballers jongens en meisjes aan het lezen krijgen – lukt dat haar zeker. Inmiddels niet meer alleen in Groningen, maar ook ver daarbuiten. Marjolein Hordijk is creatief en non-conformistisch. Zij geeft het imago van de bibliotheek een enorme boost, is een geweldige netwerker en kreeg bijzondere projecten, zoals Night at the Library en het leesbevorderingsproject B/Slash voor vmbo-scholieren, met bewonderenswaardig elan van de grond. Meike Boertjes is bescheiden, en tegelijkertijd een bewezen organisator. Zij is een van de drijvende krachten achter het Jonge Bibliothecarissen Netwerk, de motor van vernieuwing in bibliotheekland. Meike inspireert anderen, een niet te onderschatten kwaliteit, en combineert haar brede kennis met een tomeloze inzet. Tot zo ver het oordeel van de vakjury.

Door de publieksjury zijn op de site van Bibliotheekblad maar liefst 3688 stemmen uitgebracht, in veel gevallen voorzien van lovende opmerkingen over de kandidaten. Die loftuitingen zijn een feestje om te lezen. Een kleine bloemlezing: ‘Jolanda is één brok passie en vrolijkheid.’ ‘Jolanda is een inspirerende en onmisbare schakel in het onderwijs.’ ‘Zij weet professionals samen te brengen om taal rijker te maken, met name voor hen voor wie rijke taal niet vanzelfsprekend is.’ ‘Zonder Jolanda zou onze gemeente een stuk saaier zijn.’ Ook Marjolein wordt geprezen door de stemmers. ‘Dankzij Marjolein ben ik mij verbonden gaan voelen met de bieb. Ik vond lezen al saai en de bieb was dan het instituut voor die saaiheid. Marjolein heeft mij, en met mij vele andere jongeren, laten zien dat taal leuk kan zijn door het op heel verschillende, moderne manieren aan te bieden.’ ‘Dude, heb je gezien wat ze allemaal doet??!!’ ‘Marjolein zit vol sprankelende ideeën en denkt altijd in mogelijkheden en kansen. Gewoon uitproberen en zien wat werkt. Behoorlijk veel dus, als je kijkt naar haar indrukwekkende repertoire.’ Meike wordt eveneens in het zonnetje gezet door de biebbezoekers. ‘Ik heb nog nooit iemand ontmoet die zo gedreven is als Meike in haar werk.’ ‘Het is geweldig mooi om te zien hoe zij haar competenties samenbrengt met haar enthousiasme en kennis van kunst, cultuur en mensen.’ ‘Ik dacht nog: wat een vlotte meid, zal die echt van de bieb zijn? En ja hoor.’ ‘Meike is een culturele ondernemer met hart voor de goede zaak.’

Uiteindelijk wezen publiek en vakjury Jolanda Robben unaniem als winnaar aan. Op de site van Bibliotheekblad kreeg zij 1670 stemmen, Marjolein 1209 en Meike 809. Daarmee is Jolanda de nieuwe ambassadeur van het bibliotheekvak.

De verkiezing van de Beste Bibliothecaris van Nederland vindt plaats sinds 2011. Eerdere winnaars waren Mark Deckers (2011), Theo Peeters (2012), Jan van Bergen en Henegouwen (2013), Erik Boekesteijn (2015) en Juan Khalaf (2016).

(Bron: Bibliotheekblad.nl)