Digital Preservation Awards 2014 geopend

De Digital Preservation Coalition (DPC) en de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid (NCDD) kondigen aan dat nominaties voor de Digital Preservation Awards 2014 zijn geopend.

Met de Digital Preservation Awards worden innovatieve initiatieven belicht die een bijdrage leveren aan het duurzaam toegankelijk houden van digitaal erfgoed.De Awards werden voor het eerst in 2004 uitgereikt met als doel het vergroten van de bewustwording rondom digitale duurzaamheid. In 2014 zijn er vijf prijzen toegekend aan projecten en initiatieven die tussen 1 augustus 2012 en 31 juli 2014 zijn uitgevoerd. Awards worden toegekend in de volgende categorieën:

  • De OPF (Open Planets Foundation) Award voor onderzoek en innovatie waarin vooruitstrevend praktisch en innovatief onderzoek wordt beloond. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 1000 GBP, een trofee en een certificaat
  • De NCDD Award voor training en communicatie. Deze prijs wordt toegekend aan vooruitstrevende initiatieven op het gebied van opleiding, training, bewustwording en belangenbehartiging. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 1000 GBP, een trofee en een certificaat.
  • De DPC Award voor het meest onderscheidende werk van een student op het gebied van digitale duurzaamheid. Deze prijs wordt toegekend aan een student en is bedoeld als aanmoediging en erkenning voor het werk van de student. De Prijs bestaat uit deelname aan een internationale conference op het gebied van digitale duurzaamheid, een trofee en een certificaat.
  • De DPC Award voor bescherming van digitaal erfgoed. Deze prijs beloont het gebruik van tools voor bescherming van digitale objecten. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 1000 GBP, een trofee en een certificaat.
  • De DPC Award voor het meest onderscheidende initiatief op het gebied van digitale duurzaamheid vanuit het bedrijfsleven. De prijs is bedoeld als een erkenning voor de toepassing van een preservation tool of aanpak  in een commerciële omgeving. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 1000 GBP, een trofee en een certificaat.

Nominatie voor de Digital Preservation Awards is open voor iedereen. De deadline voor inschrijvingen  is 28 juli 2014. Meer informatie is te vinden op de website van de NCDD.