Tresoar start pilot rondom ‘Roots-toerisme’

Historisch centrum Tresoar gaat met behulp van de eigen genealogische archieven kant-en-klare reisjes samenstellen voor buitenlanders van Friese afkomst.

Dat schrijft Ouderenjournaal. Het plan is om de verre nazaten een ‘rootsformulier’ met hun persoonlijke gegevens te laten invullen, waarna Tresoar de data door de computer haalt. Op basis van de uitkomsten stelt het historisch centrum een uniek reisgidsje en routeboekje samen, waarmee de kindskinderen van ooit geëmigreerde Friezen de dorpen, woonhuizen en graven van hun voorouders kunnen bezoeken.

Tresoar meldt dat op 24 april jl. een groepje Amerikaanse Friezen naar Friesland kwam om de geschiedenis van hún voorouders te herbeleven. Met behulp van de archieven en databases van Tresoar werd een route gemaakt, waarbij een bezoek wordt gebracht aan plaatsen die belangrijk zijn voor de familiehistorie. De reis fungeerde als een pilot voor het zogenaamde roots-toerismeproject, waarvan in de aanloop naar ‘de Culturele Hoofdstad 2018’ de organisatorische en technische aspecten verder zullen worden ontwikkeld.

Yvette Hoitink van Dutch Genealogy schreef een (Engelstalig) blog over de eerste dag.