‘Digitaal’ papier: Twee paper tablets getest

Is 2018 het jaar waarin informatieprofessionals afscheid kunnen nemen van pen en papier? IP ging met twee apparaten aan de slag die een alternatief kunnen bieden.

Door: Raymond Snijders en Erik van Tuijn


reMarkable tablet

Wat is het?

De reMarkable is een paper tablet met een 10,3 inch e-ink scherm (zoals dat van ereaders) dat speciaal gemaakt is om op te schrijven zoals je dat ook op papier doet.

Wat doet het?

Het is de digitale versie van de papieren notitieblokken waar je altijd aantekeningen op maakt of op tekent. Je kunt digitale notitieboekjes aanmaken met oneindig veel ruitjes, lijntjes of gewoon blanco ‘velletjes’. Daar schrijf (of teken) je met een meegeleverd pennetje op en dat werkt verrassend goed. Met het pennetje kun je ook navigeren in het menu van de tablet en onder andere kiezen tussen verschillende diktes van lijnen. Behalve om op te schrijven kun je ook pdf’s lezen en er bijvoorbeeld aantekeningen bij maken. Al deze aantekeningen en notities kun je synchroniseren met behulp van de reMarkable-software of -apps met een computer, smartphone of iOS/Android-tablet.

Wat doet het niet (of minder goed)?

De reMarkable kan ook als ereader dienen. Je kunt ebooks openen en lezen, maar de mogelijkheden hiermee zijn zo beperkt, dat je deze tablet absoluut niet voor dit doel zou moeten aanschaffen. Verder staat de software van de tablet maar ook voor het synchroniseren van notities en documenten nog te veel in de kinderschoenen. Het is omslachtig om documenten op de reMarkable te zetten en om gemaakte aantekeningen terug op je computer of telefoon te krijgen.

Wat heb je eraan als informatieprofessional?

Zoals de makers van de reMarkable zelf al zeggen: ‘Het is de tablet met de minste functionaliteiten’. Als je regelmatig artikelen of documenten in pdf-formaat leest en van commentaar voorziet of altijd en overal makkelijk papierloos aantekeningen wilt kunnen maken, dan is de reMarkable een nuttig apparaat. Bovendien word je niet afgeleid door social media of je mail.

Is het apparaat het geld waard?

De reMarkable kost 629 euro en hoewel je voor dat geld absoluut geen iPad Pro met Apple Pencil kunt kopen, zijn de functionaliteiten van de reMarkable te beperkt om deze prijs te verantwoorden. Als je bedenkt dat een A4-notitieblok plus ouderwetse pen samen zo’n 2 euro kosten, dan moet je wel heel veel schrijven of tekenen om deze aankoop te rechtvaardigen.

Raymond Snijders is senior informatiebemiddelaar bij Hogeschool Windesheim.


ISKN Slate 2

Wat is het?

De ISKN Slate 2 is een tekenplank die een brug slaat tussen papier en digitaal. Net als de reMarkable is het een hybride apparaat waar het plezier van analoog schetsen en schrijven wordt verrijkt met de flexibiliteit van digitaal. Het unieke van de Slate is dat je hierbij gewoon kunt vertrouwen op een van de meest basale en meest gebruikte communicatiemiddelen ooit: pen en papier.

Wat doet het?

ISKN heeft een magnetische ring gemaakt die je eigen potlood in een digitale tekenpen veranderd. In combinatie met de tekenplank (waarop je een vel papier legt) worden je analoge krabbels vervolgens direct omgezet in digitale. Geen geëmmer dus met stylussen op glibberige beeldschermen. De Slate kan via USB of bluetooth gekoppeld worden aan het tekenprogramma Imagink, dat wat lijkt op de app Paper. Daar kun je al je resultaten opslaan als film (leuk voor Instagram), maar ook als vectorbestand (fijn voor designers). Sinds kort is de Slate ook bruikbaar als grafische tablet voor bijvoorbeeld Photoshop en Illustrator, net als een Wacom-tablet.

Wat doet het niet (of minder goed)?

De Slate 2 is een single-purpose device, het is geen tablet of ereader, een beeldscherm ontbreekt. Er is geen handschriftherkenning en je zieleroerselen worden niet (semi-)automatisch geordend. Je kunt er wel aantekeningen op maken, maar als dat je ding is, ben je beter af met de reMarkable, een Rocketbook of met een Evernote+Moleskine-notitieboek.

De Slate registreert de magnetische positie van je pen. Dat gaat – mits je steeds kalibreert – prima. Maar het betekent ook dat alle elektronica en zelfs meegeleverde pennen een no-go-area hebben van 20 cm rond het apparaat.

Wat heb je eraan als informatieprofessional?

Als je simpelweg van papier houdt maar digitaal werkt, of maar niet kunt wennen aan die glibberige touch screens, dan is de Slate een mooie toevoeging aan je arsenaal. De Slate is daarnaast ook een handige tool bij het maken van sketchnotes of visuele notulen.

Is het apparaat het geld waard?

Ça depend. De ISKN Slate is met zijn 179 euro iets duurder dan zijn gelijknamige tegenstrever de Wacom Slate en ook duurder dan de gemiddelde stylus. Maar je krijgt er wel meerdere pennen en een opberghoes bij. De introductie van de Graphic Tablet Mode is een bonus, maar als je een apparaat zoekt waarmee je je geschreven notities digitaal kunt opslaan: this is not the droid your looking for.

Erik van Tuijn is visual content specialist bij de Universiteit Utrecht.


Moleskine Smart Writing Set

In de tentoonstelling De kunst van lezen, t/m 5 maart te zien in Museum Meermanno in Den Haag, staan ruim twintig installaties opgesteld die de bezoeker kennis laten maken met allerlei aspecten van het lezen. Bezoekers kunnen hier bijvoorbeeld aan de slag met de Smart Writing Set van Moleskine.

De Smart Writing Set bestaat uit een smart pen (de Pen+) en een papieren notitieboek, de Paper Tablet, ontworpen door de Italiaanse industrieel ontwerper Giulio Iacchetti. De Paper Tablet, de naam verraadt het al, lijkt met zijn ronde vormen precies op de digitale tablet waar je je analoge (aan)tekeningen naartoe stuurt. De Pen+ heeft een infraroodcamera en kan het papier van de Moleskine Paper Tablet lezen. De pen herkent op welke pagina je schrijft en laat dit direct in de speciale Moleskine Notes App zien. Met de app kun je de notities bewerken en delen. Maar je kunt ook de handgeschreven tekst omzetten naar getypte tekst. Technisch gezien kost het even moeite om de werking van de pen en de app goed onder de knie te krijgen. Dat blijkt ook wel uit de reacties van de bezoekers. Maar het is een magische ervaring om je geschreven aantekeningen live digitaal te zien worden. (Door: de redactie)


Deze bijdrage komt uit IP nr. 1 / 2018. Het gehele nummer kun je hier lezen.