KB op zoek naar medewerker verwerking periodieken en ISSN centrum

Waar ruim 120 kilometer bibliotheekmateriaal, participatie van mensen met een leesbeperking en linked data samenkomen. Dat is de KB in Den Haag. En het is de plek waar jij als medewerker verwerking periodieken en ISSN centrum meehelpt aan de opbouw van de KB-collecties. Daarnaast zorg je, namens ISSN Centrum Nederland, dat alle seriële publicaties een International Standard Serial Number (ISSN) krijgen toegekend. Zo help je eraan mee dat tijdschriften, jaarboeken en kranten beter vindbaar zijn, bijvoorbeeld via Google.

Maak jij het mogelijk?   

Als medewerker verwerking periodieken en ISSN centrum ben jij dé specialist voor het ontsluiten van de seriële publicaties voor onze collecties. Dan gaat het om zowel fysiek als digitaal bibliotheekmateriaal. Je werkt mee aan het bruikbaar en zichtbaar maken van al onze collecties, via wetenschappelijke zoekportals maar ook via de online bibliotheek en alles wat daar tussenzit. Je hebt het talent om goed te schakelen tussen de diverse werkzaamheden. Handig, want als onze medewerker verwerking periodieken en ISSN centrum speel je, specifiek voor periodieken, ook een rol in de vernieuwde manier waarop wij onze data en metadata registreren in ons nieuwe catalogiseersysteem Alma. En er is meer. Jij bent de collega die:

 • Zelfstandig, in teamverband, periodieken catalogiseert en verwerkt in GGC en Alma.
 • Abonnementen op seriële werken registreert en onderhoudt.
 • Slim zijn of haar digitale vaardigheden inzet.
 • Het leuk vindt om te leren en kennis te delen met collega’s.

Daar komt bij dat je namens ISSN Centrum Nederland de dagelijkse werkzaamheden voor de ISSN-registratie verzorgt. Je onderhoudt de contacten met de Nederlandse uitgevers hierover en zorgt ervoor dat elk ISSN in de internationale database ISSN+ wordt vastgelegd. ISSN Centrum Nederland is een dienst van de KB en verzorgt de toekenning van ISSN-nummers voor Nederland.

Ben jij het talent dat wij zoeken?

We zijn benieuwd naar wie jij bent en wat jou bijzonder maakt. Is dat jouw liefde voor het geschreven woord gecombineerd met nauwkeurigheid? Geweldig. Zeker als je dit voor deze vacature medewerker verwerking periodieken en ISSN centrum aanvult met:

 • Minimaal mbo-werk- en denkniveau.
 • Ervaring in een backofficefunctie bij een bibliotheek, boekhandel of uitgeverij.
 • Ervaring als catalogiseerder, titelbeschrijver of in een soortgelijke functie als pre.
 • Ervaring met metadata (in MARC21) in GGC en Alma en diverse bestelsystemen als pre.
 • Goede communicatieve en sociale vaardigheden en goede kennis van de Nederlandse en Engelse taal.

Waar kun jij op rekenen?

Als je kiest voor de KB, dan kies je ook voor uitstekende arbeidsvoorwaarden. Om precies te zijn valt jouw keuze op onder andere:

 • Een bruto maandsalaris tussen € 2.515 en € 3.409 (schaal 7).
 • Om te starten een dienstverband voor een jaar met uitzicht op een vast dienstverband.
 • Een goede werk- en privébalans. Zo heb je 42 vrije dagen en praten we graag met je over thuiswerken en flexibele werktijden.
 • 100% vergoeding van jouw ov-reiskosten.
 • Pensioenopbouw via pensioenfonds ABP.
 • Een dertiende maand (8,33%).

Deze arbeidsvoorwaarden gelden voor een fulltime dienstverband van 40 uur per week. Voor de vacature medewerker verwerking periodieken en ISSN centrum is een dienstverband voor 32 uur per week aan de orde. Lees hier meer voor onze uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden.

Hoe is het om bij de KB te werken?

De KB is de nationale bibliotheek van Nederland. Wat meer mensen mogen weten, is dat de KB innoveert. Want dat doen we absoluut! Samen met vijfhonderd collega’s zetten we ons in om Nederland elke dag slimmer, vaardiger en creatiever te maken. Dit lukt ons door bijvoorbeeld alle digitale publicaties van én over ons land te verzamelen, te bewaren en te delen. En door met elkaar te streven naar een samenleving waar iedereen volwaardig mee kan doen. Zo zijn we er ook voor de allerjongsten met voorleeskoffertjes, voor senioren met tabletcursussen en voor laaggeletterden met taalhulp. Maatschappelijke uitdagingen zoals deze gaan we aan met andere netwerkpartners.

We omarmen de verschillen van al onze collega’s. Sterker nog: we zien dat verschillen elkaar versterken. Dat ervaren we ook zo in ons team Documentverwerking. Dit team zorgt voor het ontvangen en verwerken van alle nieuwe aanwinsten voor onze collecties én het beheer van kwalitatief hoogwaardige bibliografische metadata. Het team bestaat uit dertig collega’s, variërend van acquisitiemedewerkers en catalogiseerders tot metadataspecialisten. Hoe jouw toekomstige collega’s zelf de sfeer omschrijven? Als positief kritisch, gedreven en gezellig.   

Hoe solliciteer ik naar deze vacature?

Wil jij bijdragen aan onze innovatie? Mooi! We kunnen niet wachten om jouw cv en motivatie te ontvangen.
Vragen over de functie? Stel deze aan George Siemensma, teamleider Documentverwerking via 06-45 14 93 17. Vragen over de sollicitatieprocedure? Ruth Simonis geeft antwoord via solliciteren@kb.nl of 06-21 49 38 39.

 • Solliciteren kan tot en met zondag 12 maart 2023. Direct solliciteren kan hier.
 • Zien we voldoende raakvlakken, dan gaan we graag met je in gesprek en maken we snel een afspraak. Als een gesprek op locatie niet mogelijk is, ontmoeten we elkaar digitaal. Bij onvoldoende raakvlakken laten we je dit weten met een e-mail.
 • De eerste gespreksronde valt in week 12/13. De tweede gespreksronde vindt plaats uiterlijk in week 13, daarna maken we een keuze.
 • Tijdens de selectieprocedure bewaren we je gegevens. Uiterlijk vier weken na het beëindigen van de sollicitatieprocedure verwijderen we deze op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).