Naturalis zoekt product owner / informatieontwikkelaar sampling-data

Naturalis Biodiversity Center is hét kennisinstituut op het gebied van biodiversiteit in Nederland. Met ruim 43 miljoen objecten beheren we één van de grootste natuurhistorische collecties ter wereld. Wereldwijde samenwerkingsverbanden, met dertien hoogleraren aan de Nederlandse universiteiten en de enorme collectie van planten, dieren, gesteenten en mineralen, geven Naturalis een unieke internationale positie en verantwoordelijkheid. Onze natuurhistorische collectie is een fundamenteel onderzoeksinstrument en onderdeel van de mondiale kennisinfrastructuur voor het beschrijven, begrijpen en monitoren van biodiversiteit. 

Binnen het programma ARISE bouwt Naturalis samen met het Westerdijk Instituut en de universiteiten van Amsterdam en Twente aan een infrastructuur die alle (meercellige) Nederlandse soorten kan herkennen en in kaart kan brengen. Elke soort, op elke manier, snel, en alle data met elkaar verbonden. Dat is een enorme ambitie, en ARISE is dan ook een van de grootste en belangrijkste projecten die Naturalis in haar tweehonderdjarige geschiedenis heeft ondernomen.

Met ARISE willen we herkenning van soorten mogelijk maken op basis van verschillende typen data, zoals DNA-sequenties, geluidsopnamen, fotografische beelden en radarinformatie. Deze typen data worden verzameld in het veld, maar kunnen ook op basis van natuurhistorische collecties worden gegenereerd. Het sampling-team speelt hierin een belangrijke rol. 


In dit kader zijn we op korte termijn op zoek naar een:

PRODUCT OWNER / INFORMATIEONTWIKKELAAR SAMPLING-DATA
teamleider sampling-team – 36 uur per week

Naast ARISE speelt Naturalis ook een leidende rol in initiatieven als Biodiversity Genomics EuropeSPRINGGBIFObsIdentify en DiSSCo, die een grote rol spelen in het ontwikkelen van (infrastructuren voor) collectie- en biodiversiteitsinformatie. 

Wat ga je doen?

Het sampling-team is een multidisciplinair team dat bestaat uit een product owner, collectiebeheerder en twee sampling-medewerkers. Het team heeft de volgende doelen:

 • Het opleveren van een complete lijst met Nederlandse soorten (target list) door het verzamelen en (DNA) samplen van biologisch materiaal in het veld en vanuit de collectie;
 • Contact met externe partijen (bijvoorbeeld soortenorganisaties) om de target list compleet te krijgen;
 • Het opstellen van de bijbehorende procedures om alle fysieke materiaalstromen te borgen;
 • Het opbouwen van een referentiedatabase door data over de verzamelde biologische materialen bijeen te brengen en te verknopen;
 • Het beheren van de applicaties die verzameld biologisch materiaal verbinden met de bijbehorende data (onder andere onze sampling-app).

Als product owner en teamleider van het sampling-team ben je overkoepelend verantwoordelijk voor de doelen van het sampling-team; een van de vijf ARISE-teams. Daarnaast realiseer je samen met de andere teamleiders de volledige set aan doelstellingen van het programma. Binnen ARISE wordt hiervoor gebruikgemaakt van de methodes Agile en Design Thinking. Specifiek inhoudelijk aandachtspunt van de product owner is het borgen van de data die worden gegenereerd na verwerking van de fysieke materialen. Hierbij integreer je de data en producten in het gezamenlijke portfolio aan producten op het gebied van collectie- en biodiversiteitsinformatie binnen Naturalis. Jouw creativiteit, kennis van digitale producten, communicatieve vaardigheden en can do-werkstijl zorgen voor een bruisende werksfeer vol samenwerking binnen het team.

Profiel en functie-eisen

 • Je beschikt over hbo+- of academisch werk- en denkniveau;
 • Je hebt een paar jaar werkervaring in digitale product- of informatieontwikkeling, bij voorkeur ervaring in het werken met biodiversiteitsinformatie;
 • Als teamspeler ben je in staat inhoudelijk specialisten en andere belanghebbenden samen te brengen, gezamenlijk een koers te bepalen en regie te voeren tot de doelstellingen zijn bereikt;
 • Coördinerende ervaring (plannen – prioriteren – organiseren) is noodzakelijk, bij voorkeur met agilewerkmethodes in de rol van product owner;
 • Het hebben van analytisch vermogen, creativiteit, oplossingsgerichtheid en zorgvuldigheid vinden we belangrijk;
 • Aantoonbare ervaring met (het produceren van) digitale producten is mooi meegenomen.

Ons aanbod

Een functie in een dynamisch, (inter)nationaal leidend instituut en een inspirerende werkomgeving, waarin een grote diversiteit aan professionals werkt met liefde voor de natuur en biodiversiteit. Je gaat werken in Leiden, goed bereikbaar vanuit andere plaatsen in de Randstad. Het salaris ligt tussen € 3.368 en € 4.405 bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek (schaal 10 Museum cao). Daarnaast geldt op basis van de Museum cao onder meer een vakantietoeslag van 8%, een eindejaarsuitkering van 3,4% en een tegemoetkoming in de reiskosten. Het betreft een tijdelijke aanstelling voor de duur van een jaar.

Informatie en sollicitatie

Voor inhoudelijke informatie kun je contact opnemen met Sander Pieterse (afdelingshoofd Collectie Informatie; sander.pieterse@naturalis.nl) of Elaine van Ommen Kloeke (programmamanager ARISE; elaine.vanommenkloeke@naturalis.nl), en voor procedurele informatie met de afdeling P&O (071-751 91 91). Laat ons zo snel mogelijk weten waarom jij als product owner/informatieontwikkelaar sampling-data bij ons aan de slag wilt gaan. We vragen je uiterlijk 9 maart te reageren door gebruik te maken van het sollicitatieformulier.

Naturalis onderschrijft de Code Culturele Diversiteit. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar de kandidaat die de diversiteit binnen het team versterkt.