Dataspeurder Zylab in Amerikaanse handen

Zylab, een Amsterdams bedrijf dat zich toelegt op forensisch dataonderzoek, wordt overgenomen door branchegenoot Ipro uit Arizona. Voor de Amerikanen een mooie kans om voet op Europese bodem te krijgen en hun portfolio uit te breiden met analytics op basis van AI, zo meldt Computable.

Zylab biedt sinds 1983 software waarmee organisaties ongeoorloofd gebruik van data, informatie en wachtwoorden opsporen (e-discovery). Wereldwijd zetten bedrijven, advocatenkantoren en overheden de technologie in om onwettig gedrag bloot te leggen, bijvoorbeeld in het kader van governance- en fraudeonderzoek en civiel recht. Door strengere wetgeving en de exploderende hoeveelheid data is dit proces de afgelopen jaren almaar complexer geworden, schrijft het blad. Om hiermee om te gaan zet Zylab tegenwoordig artificial intelligence. De inzet van AI was een belangrijke reden voor Ipro om het Amsterdamse bedrijf in te lijven.

Het is de bedoeling dat het merk Zylab in Europa blijft bestaan. Volgens het bedrijf blijft het een Nederlandse organisatie die de Europese regels voor dataprivacy, rechtsbevoegdheid en -soevereiniteit in acht neemt. Productontwikkeling en dienstverlening blijven plaatsvinden in het kantoor in Amsterdam.