Het CWI wordt .nl-registrar

Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) is op 18 februari 2014 .nl-registrar geworden. Dat melden Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) en CWI in een persbericht.

Met de overdracht is de cirkel tussen SIDN en het CWI, de organisatie die bakermat is voor het .nl-domein, na 18 jaar weer rond. Het CWI droeg eind januari 1996 het beheer van het .nl-domein formeel over aan de daarvoor opgerichte Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. Het CWI is nog steeds houder van de eerste geregistreerde .nl-domeinnaam, cwi.nl.

SIDN beheert het .nl-domein, maar de dienstverlening aan domeinnaamhouders verloopt via registrars die bij SIDN zijn aangesloten. Vaak zijn dit internetservice- hosting- of accessproviders, maar ook grote bedrijven die veel domeinnamen registreren of er veel belang aan hechten deze zelf te beheren, kiezen er soms voor om zelf registrar te worden. Alhoewel het aantal .nl-registrars de laatste jaren afneemt, komt het nog regelmatig voor dat een partij zich meldt bij SIDN om .nl-registrar te worden. Maar omdat het CWI en SIDN door het .nl-domein onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, is het voor beide organisaties toch een bijzonder moment.

De relatie tussen het CWI en het .nl-domein gaat terug naar 25 april 1986. Die dag werd het .nl-domein toegewezen aan het CWI in Amsterdam. Piet Beertema, systeembeheerder bij het CWI, zorgde er eerder dat jaar voor dat het .nl-domein en het beheer hiervan werden aangevraagd bij Jon Postel in Amerika. Die was destijds verantwoordelijk voor de toekenning van topleveldomeinen, een functie die tegenwoordig wordt verzorgd door ICANN en IANA. .nl werd hiermee het eerste actieve landendomein buiten de Verenigde Staten. De eerste .nl-domeinnaam werd daadwerkelijk op 1 mei 1986 geregistreerd. Niet verwonderlijk was dit cwi.nl. Druppelsgewijs volgden daarna aanvragen voor andere domeinnamen. Vanaf 1988 nam het aantal aanvragen voor .nl-domeinnamen toe, tot zo’n 700 per maand in 1995. Deze werden toen nog steeds allemaal handmatig door Piet Beertema afgehandeld. Deze situatie werd echter onhoudbaar en het CWI richtte in 1996 samen met SURFnet en NLnet de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland op. SIDN nam op 31 januari 1996 het beheer van het .nl-domein over van het CWI. Nu, 18 jaar later, beheert SIDN meer dan vijf miljoen geregistreerde .nl-domeinnamen, waarvan er bijna 1,7 miljoen beveiligd zijn met DNSSEC.