Bibliotheekconsortium doet proef met interbibliothecair leenverkeer ebooks

Het Amerikaanse Bibliotheekconsortium the Greater Western Library Alliance (GWLA) start dit voorjaar een proef met interbibliothecair leenverkeer (IBL) van ebooks onder de naam Occam’s Reader. Het consortium wil met de proef de status quo rondom het niet kunnen uitlenen van digitale titels aan andere bibliotheken doorbreken.

GWLA is een consortium van 33 academische bibliotheken die zijn gevestigd in het centrale en westelijke deel van de Verenigde Staten. Door technische beperkingen en restricties op licentiegebied konden de bibliotheken ebooks alleen uitlenen aan de eigen leden, niet aan andere bibliotheken. Het pilotproject Occam’s Reader moet daar verandering in gaan brengen.

Softwareontwikkelaars van de Universiteit van Hawaii en Texas Tech ontwikkelden een programma dat het mogelijk maakt ebooks uit te lenen aan andere bibliotheken, via een beveiligde webserver. Aanvragers ontvangen een ‘gestripte’ variant van een e-book. De metadata van de uitgevers ontbreken en boeken kunnen wel worden gelezen, maar niet worden gekopieerd, geprint of gedownload. Als de uitleentermijn is verstreken verdwijnen de boeken van de server. De lener krijgt toegang tot de aangevraagde werken via een mail met inloggegevens en een beveiligde link. De software is zo ontworpen dat het kan worden gekoppeld aan ILLiad, een softwarepakket dat wereldwijd wordt gebruikt voor digitaal IBL. Uitgangspunt van het ontwerp is de wens van uitgevers dat het uitlenen van de digitale titels niet ten koste zal gaan van de verkoop van boeken.

Bron: The Chronicle of Higher Education