Cubiss organiseert eerste Hack-a-LOD

Op zaterdag 8 november 2014 organiseert Cubiss, in opdracht van de Brabantse bibliotheken en Erfgoed Brabant, een Hack-a-LOD in de CHV fabriek in Veghel. De organisatie daagt ontwikkelaars uit om op basis van Linked Open Data toepassingen te ontwikkelen, die uiteindelijk ten goede moeten komen aan de Brabantse burger.

De naam Hack-a-LOD staat voor een Hackathon die draait om Linked Open Data. Een hackathon is een bijeenkomst van software- en website-ontwikkelaars om samen aan projecten te werken. Het evenement maakt deel uit van het project ‘Brabantse Collecties en Content’, dat als doel heeft digitale erfgoedcollecties beter te ontsluiten en te delen met belangstellende Brabantse burgers. De hackathon wordt georganiseerd omdat het aanbieden van gelinkte data pas interessant wordt als er toepassingen op gemaakt worden.

Deelnamers gaan aan de slag op basis van vier uitdagingen:

1: Toon de meerwaarde aan van linked data in een toepassing

2: Creëer een visueel aantrekkelijke toepassing met linked data

3: Creëer een toepassing met linked data voor een specifieke doelgroep

4: Creëer een toepassing die de mogelijkheid geeft om linked data te verrijken en contextualiseren

Een jury beoordeelt de toepassingen, waarna degene die de beste toepassing heeft bedacht die in de toekomst mag doorontwikkelen. Aan de beste ontwikkelaars van de dag worden prijzen uitgeloofd. De winnaar ontvangt een bedrag van € 5.000, de tweede prijs is een Google Glass en de derde een DJI Phantom FC40 quadcopter.

Deelname aan de Hack-a-LOD is gratis. Meer informatie over de aanmelding en het evenement is te vinden op http://www.hackalod.com.