Collectie anatomische tekeningen UBL beschikbaar in Europeana

Bijna 4400 anatomische tekeningen uit de collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) zijn nu beschikbaar via Europeana. Hiermee zijn ze nog beter vindbaar voor een breed publiek.

De collectie toont de medische tekenkunst vanaf het begin van de achttiende eeuw tot nu. De meeste tekeningen ontstonden in of rond het academisch ziekenhuis van Leiden en werden gemaakt ter illustratie van publicaties of voor onderzoek en onderwijs. Van etsen met vergroeide ruggenwervels en fraaie gestoffeerde anatomische atlassen tot kleurige tekeningen van allerlei organen, zowel oud als modern. Bekende anatomen als Bernard Siegfried Albinus, Gerard Sandifort en Andreas Bonn maakten tekeningen of lieten die maken door professionele tekenaars. Het hele menselijke lichaam komt erin aan bod, botten en organen, gezond en ziek, de ontwikkeling van de foetus en aangeboren afwijkingen, maar ook minder voor de hand liggende onderwerpen, zoals antropologische tekeningen of dieren die vaak werden bestudeerd ter vergelijking met het menselijk lichaam. 

Eerder werd de collectie al beschikbaar gemaakt via Digital Collections van de UBL. Het Europeana-platform deelt en promoot gedigitaliseerd Europees cultureel erfgoed voor gebruik door erfgoedenthousiastelingen, professionals, docenten en onderzoekers. Het wordt gefinancierd door de European Union’s Connecting Europe Facility.

Beeld boven: doorsnede van het menselijk hoofd (PK-ANAT-1450).