Vijftien miljoen om digitale bronnen beter toegankelijk te maken voor wetenschap

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) stelt ruim 15 miljoen euro beschikbaar aan het SSHOC-NL-consortium (Social Science and Humanities Open Cloud for the Netherlands) voor het veilig en ethisch verantwoord koppelen en analyseren van data. 

Dit meldt de KB op haar website. Ook de data die de nationale bibliotheek beschikbaar stelt, vallen hieronder. Onderzoekers uit de sociale en geesteswetenschappen hebben vaak dezelfde informatiebronnen en technieken nodig om onderzoek te kunnen doen, zoals historische data, afbeeldingen, data uit teksten, enquêtedata en sociale media. Door deze bronnen en technieken aan elkaar te koppelen zijn wetenschappers beter in staat grote maatschappelijke vraagstukken te onderzoeken. 

In het SSHOC-NL-consortium zullen verschillende Nederlandse universiteiten en kennisorganisaties gaan samenwerken. Zij delen nu vaak al data en technologie in de projecten ODISSEI (sociale wetenschappen) en CLARIAH (geesteswetenschappen. Met het geld van NWO gaan deze twee stromen verder samenwerken. 

De KB is aangesloten bij CLARIAH. Martijn Kleppe, directieteamlid KB met de portefeuille Onderzoeken & Ontdekken: ‘De samenwerking tussen ODISSEI en CLARIAH is een geweldige kans. Door data van verschillende organisaties als het CBS, Beeld en Geluid en de KB samen te delen en te verbinden kunnen onderzoekers nog veel makkelijker, meer en beter onderzoek doen.’