Nieuwe AI-techniek maakt internet toegankelijker voor laaggeletterden

Digitaal lezen

Digitaal Toegankelijk heeft een nieuwe AI-techniek ontwikkeld, Read Easy.ai, die teksten op websites en apps vereenvoudigt. Daarmee wil het bedrijf bijdragen aan de oplossing voor het probleem van laaggeletterdheid en aan een inclusief internet.

In Nederland hebben ongeveer 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen, wat het voor hen moeilijk maakt om teksten op websites of apps te begrijpen. Dit heeft niet alleen invloed op hun persoonlijke leven, maar ook op hun mogelijkheden om te participeren in de maatschappij. De nieuwe techniek Read Easy.ai kan volgens Digitaal Toegankelijk hierbij helpen door teksten beter leesbaar te maken voor laaggeletterden.

De techniek is ontwikkeld voor redacteuren, copywriters en ontwikkelaars en is toepasbaar op de meeste talen en technieken. ‘Wij hebben ons ten doel gesteld om het internet toegankelijker te maken voor iedereen, ongeacht het niveau van geletterdheid. Met deze nieuwe techniek willen wij bijdragen aan het oplossen van een van de grootste problemen binnen toegankelijkheid’, aldus Digitaal Toegankelijk-oprichter Robert Kees.