SIDN fonds en Limelight Foundation schreven begin dit jaar de call ‘Grip op desinformatie 2’ uit, waarmee ze een oproep deden voor tools, instrumenten of bewustwordingsprojecten die meer inzicht bieden en grip geven op desinformatie. Onlangs hebben ze twaalf projecten toegekend, waarvan vier pioniersprojecten. Daarnaast is er een gescout project op het gebied van desinformatie van start gegaan.
Dit zijn de nieuwe desinformatieprojecten:
- Digital Services Act: rechten, plichten en mogelijkheden (bewustwordingscampagne over de rechten en plichten die de Digital Services Act met zich meebrengt – Bits of Freedom).
- Een blik onder de motorkap van socialmediaplatforms (onderzoek naar de algoritmes en de verspreiding van desinformatie via socialmediaplatforms in Nederland – Beeld & Geluid, Trollrensics, Universiteit Maastricht, Pointer).
- Plugin voor nepnieuws: hoe betrouwbaar is een nieuwsbericht? (Wageningen University & Research).
- Deepfake audio: is een geluidsfragment wel echt? (ontwikkeling tool voor de detectie van synthetische/deepfake geluidsfragmenten – DuckDuckGoose).
- Kinderen helpen omgaan met desinformatie (stichting FutureNL).
- What the fake! Over manipulatie achter (des)informatie (Twittertap, The FactClub).
- Zelf op zoek naar de feiten achter het nieuws (drie Plaatselijke Informatie Toetsingsgroepen (PIT’s) in Friesland, Fers).
- Vmbo-leerlingen wapenen tegen desinformatie (Filterbubbel.nl, Stichting Het Mediateam).
- Hoe bewust zijn jongeren van desinformatie? (Feit of Fictie, Nationale Jeugdraad – pioniersproject).
- De werking van filterbubbels? Simulator voor meer inzicht (De Bubbelmachine, Hogeschool van Amsterdam – pioniersproject).
- Nepnieuws als businessmodel: automatisch gegenereerde artikelen (Rogue Algorithms, Hogeschool Utrecht – pioniersproject).
- Kan blockchain helpen om nepadvertenties te herkennen? (Guda van Noort – pioniersproject).
- Desinformatie via YouTube – meer onderzoeksmogelijkheden (RadiTube, kwantitatief, Uhmmm – gescout project).
Meer over alle veertien projecten van 2022 lees je hier.
In 2021 schreef SIDN voor de eerste keer de call ‘Grip op desinformatie’ uit. Wie zelf een idee heeft, kan dit het hele jaar door indienen via een pioniersaanvraag (project in de ideefase, maximaal 10.000 euro).