Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) start met fellowships

Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) start als eerste archief in Nederland met fellowships. Deze beurzen bieden recent afgestudeerden de kans om tegen een vergoeding voor de duur van maximaal vijf maanden onderzoek te doen in de collectie van het BHIC. Zo kunnen zij relevante werkervaring opdoen en een netwerk opbouwen om zo hun positie op de arbeidsmarkt te versterken. Bovendien schrijven zij mee aan de Brabantse geschiedenis.

Het BHIC stelt jaarlijks vier beurzen van maximaal 5000 euro beschikbaar voor onderzoek naar het verleden van de provincie Noord-Brabant na 1795 aan de hand van de collectie van het BHIC. De fellowships staan open voor jonge enthousiaste onderzoekers die niet langer dan drie jaar geleden zijn afgestudeerd. Het fellowship-programma is bedoeld om hun positie op de arbeidsmarkt te versterken, om onderzoek naar het Brabantse verleden te stimuleren en om de werelden van geschiedbeoefening, wetenschap en erfgoed te verbinden en te versterken.

Nieuwe fellows

Jaarlijks neemt het BHIC twee maal twee fellows aan. De eerste twee starten in februari, de andere twee in september. De fellowships duren maximaal vijf maanden. Fellows zullen naar verwachting gemiddeld twee dagen per week aan het onderzoek werken (dit gaat in overleg). Het BHIC zoekt momenteel twee fellows voor de periode september 2022 tot en met januari 2023.

Informatie en aanmelden

Ga voor meer informatie naar bhic.nl/fellowships. Belangstellenden voor het programma kunnen voor 1 juni 2022 hun onderzoeksvoorstel (circa 500 woorden), cv en een motivatiebrief sturen naar fellowships@bhic.nl, t.a.v. Thijs de Leeuw, met als onderwerp ‘Aanmelding BHIC fellowship’. Aanbevelingsbrieven zijn optioneel. Voorstellen worden ter beoordeling voorgelegd aan een onafhankelijke selectiecommissie. Selectie en toekenning vindt plaats medio juni 2022. Aan toekenning kan een kennismakingsgesprek voorafgaan.