492 feet under: collecties bewaren in een mijn

Ongeveer 150 meter onder de grond en anderhalve kilometer van een werkende zoutmijn, ergens in de countryside van Noord-Engeland: daar is de ingang van het depot van DeepStore. Op het eerste gezicht een nogal ongebruikelijke plek om documenten en objecten te bewaren, maar het bedrijf doet dit al jaren. Dat de Britse presentator, youtuber en webontwikkelaar Tom Scott er recent mocht filmen ‘is nogal wat’, zegt hij zelf, want DeepStore laat behalve werknemers en klanten praktisch niemand binnen. Zo zouden er bijvoorbeeld geheime overheidsdocumenten liggen opgeslagen.

Dat hij toch welkom is, met de nodige restricties, heeft hij te danken aan Laura Ashley. Dit bedrijf nodigde Scott uit om hun archief te komen bekijken: van tekeningen van patronen voor behang en stof van honderden jaren oud tot de objecten zelf: behangpapier, rollen stof, jurken … ‘Het is belangrijk om deze items fysiek te bewaren, en niet alleen digitaal, omdat je daarmee de geschiedenis bewaart, je moet het kunnen aanraken en voelen’, aldus de textielontwerper/retailer.

DeepStore bewaart voor derden meer dan 3,5 miljoen items (dozen en objecten) in de mijn, en er is nog plenty plek over om te vullen. De ruimte is ‘massive’, bovendien heeft ze er dankzij haar natuurlijke omstandigheden – zout, temperatuur en diepte – het ideale klimaat voor.

Dit artikel stond in het digitale magazine IP #3-2022.