Boekman #108 gewijd aan lezen in Nederland

Boekman, tijdschrift over trends in kunst en cultuur, wijdt zijn nieuwste nummer aan het thema ‘lezen.’ Hoe is het gesteld met het lezen in Nederland en hoe probeert het boekenvak de Nederlandse lezer te bereiken?

De wereld van het boek vindt zichzelf dankzij digitale ontwikkelingen opnieuw uit. Schrijvers experimenteren met manieren waarop je een verhaal kunt vertellen. Zij bundelen hun krachten met kunstenaars en designers om samen tot nieuw werk te komen. Verhalen of romans worden verpakt als striproman – graphic novel – game of app en de mogelijkheden van virtual reality worden verkend. Tegelijkertijd vervaagt de grens tussen schrijver en lezer. Auteurs treden via social media en festivals steeds vaker in contact met hun lezers, en worden hun eigen marketeer. Bibliotheken en boekhandels gaan over op curated experiences en laaggeletterdheid wordt bestreden met leesprogramma’s die kinderen al vanaf hun geboorte in aanraking brengen met boeken. Het nieuwe lezen is beleven, aldus Boekman.

Boekman #108 bevat bijdragen van onder anderen Maarten Asscher, Gerlien van Dalen, Frank Huysmans, Tiziano Perez en Frank Tazelaar. Interviews met: Karin Amatmoekrim, Daniël van der Meer, Aad Meinderts en Martine Schaap.