Boekenprijs in Vlaanderen vanaf 2017 gereglementeerd

De boekenprijs in Vlaanderen zal vanaf voorjaar 2017 gereglementeerd worden. Nieuwe boeken krijgen in de eerste zes maanden na publicatie een gereglementeerde prijs, waarop verkopers maximaal tien procent korting mogen geven. Daarna is de boekenprijs vrij. Bibliotheken en scholen krijgen wel kortingen tot 25 procent; eerder was er sprake van 15 procent.

Met de gereglementeerde boekenprijs wil de Vlaamse regering het speelveld voor iedereen gelijk trekken. Supermarkten hanteren veelal grotere kortingen, zeker op bestsellers, dan de normale boekhandel. Daardoor zien die laatste de boekenverkoop dalen. De nieuwe vaste prijzen moeten ervoor zorgen dat de diversificatie in de sector aanwezig blijft.

De regeling geldt voor zowel de fysieke als online verkoop van boeken. Ook bij buitenlandse webshops blijven de Vlaamse uitgevers gebonden aan de gereglementeerde boekenprijs.

Alleen scholen en bibliotheken kunnen nog profiteren van een korting van 25 procent. De bibliotheken stelden 15 procent voor.

(bron: www.retaildetail.be en deredactie.bebeeld: Abdulla Al Muhairi)