De KNAW organiseert op 30 november (19:30-21:30), een jaar na de lancering van ChatGPT, een bijeenkomst over deze chatbot. Vijf wetenschappers buigen zich die avond over de vraag: hoe werken zulke AI-systemen en wat kunnen we ermee? Maar ook over: wat gaat er mis met deze nieuwe systemen en wat kunnen we daaraan doen?
Op 30 november 2022 veranderde de wereld ingrijpend. Die dag kreeg iedere internetgebruiker toegang tot een verbluffend geavanceerde, door AI aangedreven chatbot: ChatGPT. Een jaar later blikken vijf experts terug tijdens de bijeenkomst ‘ChatGPT: een jaar na lancering’. Het eerste deel van de avond zal worden gewijd aan de vragen: hoe werken zulke AI-systemen eigenlijk en wat kunnen we ermee? Het tweede deel haakt in op de grote (en terechte) maatschappelijke zorgen over deze nieuwe technieken en op de vragen: wat gaat er mis en wat kunnen we daaraan doen? Kunnen we de resultaten van deze systemen eigenlijk wel vertrouwen? Op welke gegevens baseren zij zich, en als die gegevens vooroordelen bevatten, reproduceren de nieuwe systemen deze vooroordelen dan op grote schaal?
Frank van Harmelen (hoogleraar Knowledge Representation & Reasoning, VU) zal de inleiding verzorgen, evenals de discussie na afloop. De overige sprekers zijn: Katia Shutova (universitair hoofddocent Instituut voor Logic, Language and Computation (ILLC), UvA), Ivana Isgum (hoogleraar AI and Medical Imaging, Amsterdam UMC), Cees Snoek (hoogleraar Artificial Intelligence, UvA) en Piek Vossen (hoogleraar Computational Lexicology, (VU).
> De bijeenkomst vindt plaats in het KNAW Trippenhuis in Amsterdam, maar is ook te volgen via de livestream op het YouTube-kanaal van de KNAW.