Bibliotheken lanceren e-bookcampagne met meer dan 1000 nieuwe titels

De Nederlandse openbare bibliotheken zijn afgelopen zaterdag een e-bookcampagne gestart waarbij aandacht wordt gevraagd voor de meer dan 1.000 nieuwe e-books die aan de collectie zijn toegevoegd, waaronder veel recente titels.

Van schrijvers als Anna Enquist, Arthur Japin, Ilja Leonard Pfeiffer, Joost Zwagerman, Arnon Grunberg, Hella S. Haasse, Tomas Lieske, Baantjer, Jan Siebelink en Thomas Rosenboom is vrijwel het totale oeuvre inclusief de nieuwste titels van dit jaar beschikbaar. Bibliotheekleden hebben daarmee nu vrij toegang tot een totale collectie van ongeveer 7.000 e-books. Bibliotheek.nl meldt dat daar voor het eind van het jaar nog minstens 1.000 titels bij zullen komen.

De stichting signaleert dat de vraag naar e-books ‘enorm stijgt’. De organisatie baseert die vaststelling op de cijfers van de app VakantieBieb. Op 31 augustus sloten de bibliotheken deze zomeractie af. Binnen de acht weken die de campagne duurde werd de app 200.000 keer gedownload, waarmee het totale aantal downloads op 345.000 komt. Er zijn in de zomer van 2014 1,5 miljoen e-books gedownload, drie keer zo veel als vorig jaar.

Ging de aandacht met de VakantieBieb mede uit naar het belang van zomerlezen voor kinderen (in totaal werden 485.000 jeugdtitels gedownload), met de nieuwe e-bookcampagne richten de bibliotheken zich vooral op de 2 miljoen bestaande volwassen bibliotheekleden om hen te wijzen op het lenen van e-books van de Bibliotheek: makkelijk, betrouwbaar, betaalbaar én legaal.