Bibliotheek Rotterdam toegankelijker voor blinden en slechtzienden met behulp van AI

Techbedrijf OrCam Technologies gaat samenwerken met de Bibliotheek Rotterdam als onderdeel van zijn Europese Toegankelijkheidsproject. Theo Kemperman (foto links), directeur van de Bibliotheek Rotterdam, ontving uit handen van OrCams Michel Vloet een OrCam MyEye. Deze wearable, speciaal ontwikkeld voor blinden en slechtzienden, kan met behulp van artificial intelligence gedrukte en digitale tekst realtime voorlezen.

Vanaf vandaag kunnen blinden en slechtzienden met de OrCam MyEye de Bibliotheek Rotterdam gaan ontdekken. Daarnaast kan de wearable – net als uiteraard alle boeken in de bibliotheek – worden uitgeleend en thuis worden gebruikt. Zo kunnen geïnteresseerden ook in hun eigen omgeving de gemakken van het apparaatje ervaren.

Rotterdam is overigens niet de enige stad waar OrCam tijdens het Toegankelijksproject mee samenwerkt. De eerste locatie die een OrCam MyEye ontving was het Communicatiemuseum in Berlijn. De volgende stap is om bijvoorbeeld ook musea en supermarkten bij dit project te gaan betrekken. Betrokken partners in Rotterdam zijn naast de Bibliotheek Rotterdam Koninklijke Visio en Rotterdam Partners.

Eerder werd al bekend dat voetballer Lionel Messi de tech-ambassadeur is van OrCam en dat hij zich wereldwijd gaat inzetten om de levens van blinden en slechtzienden toegankelijker te maken met behulp van AI-technologie.