Museum Catharijneconvent lanceert online platform ’Kerkcollectie digitaal’

Meer dan 90 procent van de kerken in Nederland zal de komende jaren mogelijk zijn deuren sluiten. Om te voorkomen dat het waardevolle erfgoed uit deze kerken verloren gaat lanceert Museum Catharijneconvent Kerkcollectie digitaal. Dit online platform biedt kerkelijke eigenaren een registratietool om hun collecties te beheren.

Ze zijn grotendeels aan het beeld van de Nederlandse samenleving onttrokken, de kunstschatten die we kennen van schilderijen van oude meesters: een gesneden preekstoel, het zilveren avondmaalstel en het historische orgel. Of de rijkdom van een rooms-katholieke kerk met hoogaltaar, heiligenbeelden en glas-in-loodramen. Deze culturele rijkdom is op dit moment het meest bedreigde erfgoed in Nederland, schrijft Museum Catharijneconvent in een persbericht. De oorzaak is volgens het museum een ‘Derde Beeldenstorm’, omdat in Nederland mogelijk meer dan 90 procent van de kerken de komende jaren sluit.

Het Museum Catharijneconvent zet zich al jaren in voor deze collectie buiten de museumdeuren. Directeur Marieke van Schijndel: ‘Onze erfgoedspecialisten inventariseren de collecties, geven advies over de waarde van voorwerpen en nieuwe bestemmingen. Kerkcollectie digitaal is de volgende stap in dit belangrijke proces.’ Het online platform biedt de eigenaren een registratietool om hun collecties te beheren.

Volgens het museum werd niet eerder in Nederland de gebruikersgemeenschap zo grootschalig bij het behoud van erfgoed betrokken. Eerder werden al meer dan 220.000 voorwerpen uit Nederlandse kerken en kloosters beschreven. Elke eigenaar krijgt nu toegang tot de gegevens van zijn collectie en kan niet eerder beschreven voorwerpen invoeren, bestaande beschrijvingen aanvullen of gegevens actualiseren. Op deze manier ontstaat een overzicht van het cultureel waardevolle kerkelijk erfgoed op nationaal niveau.
Aan Kerkcollectie digitaal werken vele partijen mee, zoals Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Huis voor de Kunsten Limburg, de Stichting Oude Groninger Kerken en kerk- en monumentenverzekeraar Donatus. Het platform is ontwikkeld door Picturae.