In reactie op de behandeling van de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen op 15 mei hebben de Vereniging van Letterkundigen en het Nederlands Uitgeversverbond gezamenlijk een brief gestuurd aan minister Bussemaker van OCW.
In deze brief uiten beide organisaties hun zorgen over mogelijke onevenredige marktverstoring door bibliotheken, waardoor auteurs, uitgevers en bibliotheken worden belemmerd in mogelijkheden om in gezamenlijkheid tot creatieve en innovatieve oplossingen te komen voor het uitlenen e-books via bibliotheken in Nederland. De organisaties schrijven onder meer:
“Bibliotheken streven naar een dominante positie op de markt voor het e-book (naar eigen zeggen: een marktaandeel van 50%). Deze markt is echter nog volop in ontwikkeling en groeide het eerste kwartaal van 2014 met bijna 30 procent ten opzichte van vorig jaar. Ondanks deze indrukwekkende groei, is nog altijd slechts 1 op de 20 van de verkochte boeken een e-book. SEO Economisch Onderzoek heeft aangetoond dat de ambitie van bibliotheken op deze jonge markt kan leiden tot marktverstoring.”
en:
“Het boekenvak verkeert in een kwetsbare positie. Uitgevers verkeren in zwaar weer, boekhandels sluiten hun deuren en auteurs zien inkomsten behoorlijk teruglopen. Verdere marktverstoring door bibliotheken zal dan ook direct ten koste gaan van een rijk en pluriform aanbod, werkgelegenheid en de positie van de auteur. Wanneer e-books worden uitgeleend op grond van de regelgeving voor fysieke boeken, of wanneer er een contributievrijstelling voor e-books zal komen, zal de exploitatie van zowel het papieren als het digitale boek fundamenteel geraakt worden.”
De Tweede Kamer debatteert volgende week verder over de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen (Wsob). Het eerste debat vond plaats op 15 mei.