Art Discovery Group Catalogue gelanceerd

Op 1 mei is tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Art Libraries Society of North America in Washington D.C. de nieuwe Art Discovery Group Catalogue gelanceerd. Deze groepscatalogus maakt gebruik van WorldCat om materialen van toonaangevende museumbibliotheken wereldwijd samen te brengen.

De nieuwe catalogus, die wordt gecoördineerd door artlibraries.net, een internationale werkgroep van meer dan 100 bibliotheken in 16 landen, zorgt dat internationale museumcollecties in WorldCat nog beter zichtbaar worden voor onderzoekers. De catalogi van kunsthistorische bibliotheken kunnen nu worden doorzocht, maar ook een  groot aantal online tijdschriften en databases. Het project is ontwikkeld als onderdeel van het Future of Art Bibliography initiatief, dankzij de financiële steun van de Samuel H. Kress Foundation en het Getty Research Institute.

“Deze Art Discovery Group Catalogue biedt voor onderzoekers het beste startpunt voor kunstgerelateerde content,” aldus Geert-Jan Koot, hoofd van de Rijksmuseum Research Library. “Voor kunsthistorici is het belangrijk dat er een gezamenlijke, gerichte en betrouwbare dienst is die brede kunsthistorische onderzoeksinformatie oplevert en individuele items in toonaangevende museumbibliotheken toont. De bibliotheken van artlibraries.net en Future of Art Bibliography hebben samen met OCLC een dergelijk instrument voor kunstonderzoek ontwikkeld, waarbij de kernfunctionaliteiten van WorldCat en zijn wereldwijde bibliotheekholdings voor iedereen toegankelijk zijn.”

De Art Discovery Group Catalogue bevat in eerste instantie de holdings van 34 museumbibliotheken uit Europa, Noord-Amerika en Australië. Op termijn zullen er meer museumbibliotheken aansluiten bij dit initiatief. Deelnemende bibliotheken zijn onder andere het IRIS Consortium in Italië, het Institut National d’Histoire d’Art (INHA), het Metropolitan Museum of Art, de National Gallery of Canada, de National Art Library – Victoria & Albert Museum, kubikat (de centrale catalogus van Duitse kunsthistorische instituten in Florence, München, Parijs en Rome), en de National Gallery of Australia.

De lijst van deelnemende instellingen is te vinden op de website van de bibliotheek van het Rijksmuseum.