Archief Eemland lanceert app Publiek Geheim

Op donderdag 8 mei lanceert Archief Eemland de nieuwe app Publiek geheim, die vorige maand de tweede prijs won tijdens de uitreiking van de Jan Kompagnie Prijs in Den Haag.

De app Publiek Geheim geeft antwoord op vragen als ‘Weet u waar de eerste Nederlandse auto werd geproduceerd?’ en ‘Waarom zat tandpasta eerst in een blik?’ Behalve een app is er ook een fysieke component van het project, die vanaf donderdag te zien zal zijn in het vorige week geopende Eemhuis. Het gaat om een multimediale presentatie over tientallen personen die een markante rol hebben gespeeld in de lokale geschiedenis van Amersfoort.

In de app dwaalt de bezoeker mee door de levens van bekende en minder bekende Amersfoorters en ontdekt hij de sporen die zij in het archief hebben achtergelaten. Alle verhalen uit de app vinden hun oorsprong in de archieven van Archief Eemland in Amersfoort. In het depot van Archief Eemland liggen honderdduizenden documenten veilig bewaard, die de sporen bevatten van  de 300.000 inwoners die sinds 1259 in Amersfoort hebben gewoond. Voor Publiek Geheim zijn ruim twintig Amersfoorters geselecteerd. Zij geven u antwoord op vragen zoals hierboven én informatie over de boeiende geschiedenis van stad en omgeving.

Afgelopen jaren werkte een team van (vrijwillige) onderzoekers aan de voorbereidingen van Publiek Geheim. Het team bestudeerde archiefstukken en speurde naar persoonlijke verhalen achter het grote verhaal van de stadsgeschiedenis. Deze verhalen zijn vervolgens op interactieve wijze geïllustreerd met beelden uit de rijke fotocollectie van Archief Eemland. Naast foto’s zijn filmpjes en veel archiefdocumenten in de app te zien.