Noors-Rotterdamse architectencombinatie maakt ontwerp voor vernieuwing Centrale Bibliotheek

Het winnende schetsontwerp voor de te vernieuwen Centrale Bibliotheek in Rotterdam is bekend, nadat Rotterdammers dit voorjaar hun visie op de ontwerpen van de vijf geselecteerde teams hebben kunnen geven.

Het ontwerp van het gebouw is gemaakt door Powerhouse CompanyAtelier Oslo en Lundhagem. Het landschapsontwerp is van DELVA landschapsarchitectenBuro Happold is verantwoordelijk voor het installatie-advies en de constructie, en ISIS Bouwadvies verzorgt het kostenmanagement. Gezamenlijk werken de partners het schetsontwerp verder uit tot een voorlopig en later tot een definitief ontwerp. Het consortium wordt geleid door het Rotterdamse Powerhouse Company.

Het team is door de beoordelingscommissie als beste verkozen uit vijf kandidaten. De commissie is van mening dat het de beste balans heeft gevonden tussen het behoud van de waarde van het gebouw en het transformeren ervan tot een uitnodigende bibliotheek voor nu en in de toekomst. 

Podcasts en talkshow

Het architectenteam, dat ruime internationale ervaring heeft met de bouw van bibliotheken, werkt vanaf nu het schetsontwerp uit tot een voorlopig ontwerp. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de bibliotheek, de gemeente en overige belanghebbenden. Het schetsontwerp voor de buitenruimte vraagt daarbij nog de nodige aandacht. Hierover vindt in de loop van het traject afstemming plaats met onder meer omwonenden. Medio 2023 neemt de gemeenteraad een besluit over het voorlopige ontwerp. 

De komende periode worden Rotterdammers over de voortgang van de vernieuwing geïnformeerd door middel van podcasts en een talkshow. Ook zijn er informatieavonden voor verschillende doelgroepen.

Centrale plek in de stad

De huidige Centrale Bibliotheek, geopend in 1983, is na bijna veertig jaar intensief gebruik dringend toe aan vernieuwing en wordt daarom grootschalig verbouwd, zo laat de bibliotheek weten. ‘Het pand is verouderd en past niet meer bij de functies van een moderne bibliotheek. De bibliotheek moet voor Rotterdammers een centrale plek in de stad zijn voor ontmoeting, ontspanning en ontwikkeling. Het gebouw wordt vernieuwd en verduurzaamd. Daarnaast worden de buitenruimte en de aansluiting op de binnenstad verbeterd.’

Foto: Proloog