Bibnet start pilotproject rondom uitlenen e-books in Vlaanderen

Bibnet is vandaag in samenwerking met de Vlaamse overheid gestart met het pilotproject ‘E-boeken in de Bib’. Bibliotheekleden kunnen vanaf nu voor 5 euro een e-boekenkaart kopen, waarmee zij drie e-books mogen lenen, tegen een uitleentermijn van vier weken. Binnen de muren van de bibliotheek zijn alle e-books vrij toegankelijk.

In totaal nemen 215 openbare bibliotheken, ruim twee derde van alle bibliotheken in Vlaanderen, deel aan het project. Momenteel worden reeds meer dan 400 titels aangeboden via de app. De collectie zal geleidelijk verder uitgebreid worden. Het aanbod is relatief klein, maar wel actueel. Leners kunnen kiezen uit 414 titels van in totaal zes uitgeverijen: Acco (37 titels), WPG (83 titels), VBK (99 titels), Vrijdag (50 titels), Van Halewyck (44 titels) en Lannoo (101 titels).

De app is momenteel alleen beschikbaar voor Android.  De iOS-app heeft vertraging opgelopen omdat Apple de applicatie al twee maal heeft geweigerd. De verwachting is echter dat die versie binnenkort alsnog beschikbaar komt. De boeken kunnen niet worden gelezen met een e-reader. Om tegemoet te komen aan de eisen van de uitgevers worden boeken alleen aangeboden via de app, omdat die eenvoudiger te beveiligen is.

Het pilotproject heeft een doorlooptijd van een jaar.  Na een evaluatie wordt beslist of het het project na mei 2015 een vervolg zal krijgen.