Amersfoorts ziekenhuis zet AI in voor opsporen en behandelen botbreuken

Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort spoort sinds vorige maand botbreuken op met behulp van kunstmatige intelligentie. Het AI & Data Science Center van het ziekenhuis werkt daarnaast aan meerdere slimme AI-toepassingen voor de geneeskunde.

Volgens een bericht in AD scheelt het zowel de arts als de patiënt tijd. Een huisarts van de huisartsenpost mag in het weekend of de avonduren met behulp van AI zelf direct een foto aanvragen. De laborant die op de röntgenafdeling de foto maakt, heeft al binnen twee minuten de uitslag binnen. ‘AI heeft gezien of er een breuk is of niet’, zegt radioloog Matthijs Vermeulen van het Meander Medisch Centrum.

De kunstmatige intelligentie die de afdeling radiologie inzet, beoordeelt de situatie op basis van alle kennis over botbreuken die is verzameld. Bij iedere nieuwe breuk breidt AI die kennis uit, in tegenstelling tot de gewone computer.

Volgens Vermeulen doet de radioloog na constatering van een breuk door AI altijd nog een dubbelcheck.

Eigen AI-lab

Het Meander Medisch Centrum is een van de weinige niet-academische ziekhuizen in Nederland met een eigen AI-lab. Oprichter (en chirurg) Ivo Broeders zegt dat het lab niet alleen AI toepast, maar zelf ook ontwikkelt. ‘Ook doen we onderzoek naar de mogelijkheden. Het doel van kunstmatige intelligentie is dat we betere uitkomsten willen voor onze patiënten en dat de zorg nog veel meer gericht kan worden op die éne individuele patiënt. Zo helpt AI ons voorspellen wat de uitkomst zal zijn van een bepaalde behandeling’, legt hij uit aan het AD.