Google geeft concurrent ChatGPT nieuwe naam Gemini

Google heeft zijn chatbot Bard officieel een nieuwe naam gegevens: Gemini. Het model is meteen beschikbaar in Nederland en België, maar werkt in eerste instantie alleen in het Engels. Ook komt er een betaalde versie op de markt.

Gemini is de eigen ‘ChatGPT’ van Google: een geavanceerde tekstgenerator en zoekmachine waarbij de gebruiker een vraag stelt en de chatbot het meest waarschijnlijke antwoord voorspelt. Google introduceerde Bard in juli vorig jaar, maar verandert nu dus de naam.

Gemini verwijst naar de nieuwste AI-technologie van Google, die eerder al werd gelanceerd. Daarnaast wordt tegelijkertijd ook een betaalde versie op de markt gebracht, waarin mensen gebruik kunnen maken van extra krachtige kunstmatige intelligentie: Gemini Ultra.

Volgens Google is het Ultra-model beter in staat om ‘complexe taken’ uit te voeren, zoals coderen, logisch beredeneren en samenwerken aan projecten.

OpenAI kwam ongeveer een jaar geleden al met de betaalde versie ChatGPT Plus met geavanceerde AI-toepassingen. Microsoft, dat in ChatGPT investeert, heeft onlangs ook een concurrerend abonnement voor AI in programma’s als Word en Excel aangekondigd.

Google mikt met Gemini op Android-gebruikers. Zij krijgen de chatbot binnenkort standaard als digitale assistent op hun telefoon.