Amerikaanse techbedrijven beloven risico’s AI te beperken

Zeven grote Amerikaanse techbedrijven die werken aan het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie, hebben beloofd maatregelen te nemen die de maatschappij beter moeten beschermen tegen de risico’s van AI.

De bedrijven die hun medewerking hebben toegezegd zijn Amazon, Google, Microsoft, Meta, OpenAI, Anthropic en Inflection. Apple, dat ook zou werken aan zijn eigen ChatGPT-variant, is er niet bij, schrijft Nos.nl. De techbedrijven maken de afspraken op verzoek van het Witte Huis. President Biden wil meer grip krijgen op een industrie die zich razendsnel ontwikkelt.

Acht beloftes

De bedrijven gaan zich committeren aan acht beloftes. Het gaat bijvoorbeeld om de introductie van een soort watermerk waarmee consumenten door AI gegenereerde content als zodanig kunnen herkennen. Ook beloven de zeven de grenzen van een AI-systeem op te zoeken (via red teaming) om te ontdekken wanneer er sprake is van ongewenst gedrag. Bij een chatbot wil je bijvoorbeeld voorkomen dat die gebruikers vertelt hoe je het beste een bom kunt maken. Verder is het de bedoeling dat de bedrijven informatie over de veiligheid en betrouwbaarheid van hun AI gaan delen met overheden en andere bedrijven. Daarnaast beloven ze voorrang te geven aan onderzoek waarin wordt gekeken naar de maatschappelijke risico’s van AI, zoals het voorkomen van vooroordelen en discriminatie, aldus Nos.nl.

Toezeggingen vrijblijvend

Hoe de toezeggingen van de zeven techbedrijven er in de praktijk gaan uitzien, is nog grotendeels onduidelijk – ook omdat de afspraken in principe vrijblijvend zijn, schrijft NRC. Toch waren de afspraken voor Biden van symbolisch belang. In de Amerikaanse politiek wordt met bezorgdheid gekeken naar de snelle ontwikkeling van AI en klinkt ook de roep om regulering steeds sterker. Een van de zorgen richt zich op deepfakes, zeker in een land waar politieke radio- en tv-spotjes van oudsher een belangrijke rol spelen in verkiezingstijd.

Het eerste AI-schandaal voor de komende verkiezingen is al een feit. In een politieke spot die een steungroep voor de Republikeinse presidentskandidaat Ron DeSantis maakte, werd de stem van oud-president Donald Trump gebruikt met AI-bewerking. Door het geluidsfragment lijkt het alsof Trump de Republikeinse gouverneur van Iowa afkraakt. De zinnen zijn echter afkomstig van een post die de voormalige president op sociale media postte, aldus NRC.

Europese AI Act

Intussen wordt in Europa gewerkt aan wetgeving over AI die is niet vrijblijvend en tegelijktijdig veelomvattender is. Vorige maand werd de AI Act door het Europees Parlement aangenomen. Deze richt zich bijvoorbeeld op chatbots als ChatGPT, maar verbiedt ook biometrische surveillance in de publieke ruimte, zoals beveiligingscamera’s met gezichtsherkenningssoftware, aldus de Volkskrant. De wet zal waarschijnlijk in 2026 in werking treden.