Amerikaanse bibliotheken gaan Wi-Fi hotspots uitlenen

De openbare bibliotheken van New York (NYPL) en Chicago (CPL) hebben onlangs aangekondigd dat zij zullen starten met programma’s rondom de uitleen van Wi-Fi hotspots. De bibliotheken ontvingen daartoe een subsidie van in totaal 900.000 dollar van de Knight Foundation.

Met de nieuwe uitleenprogramma’s hopen de bibliotheken een bijdrage te kunnen leveren aan het bieden van internettoegang aan mensen uit lagere inkomensgroepen. In New York City heeft 27 procent van de huishoudens geen toegang tot computers of breedbandinternet. In huishoudens met een inkomen lager dan 35.000 dollar ligt dat percentage zelfs op bijna 50 procent.

Bij NYPL heet het programma Check Out the Internet, bij  CPL Internet to Go. NYPL wil de hotspots gaan uitlenen voor een jaar per keer, per gebruiker. De apparatuur zal worden verspreid via lokale organisaties en wordt gecombineerd met bijscholing, onder meer op het gebied van technologie en Engels als tweede taal. Na een pilotproject in juni zal het grotere project worden gestart in september. NYPL is van plan om op deze manier 10.000 huishoudens in de stad te voorzien van gratis internettoegang. De kosten, 1 miljoen dollar, hoopt de bibliotheek volledig te kunnen dekken met hulp van een tweede, potentiële investeerder.

Meer over dit project in het artikel van de New York Times, For Those in the Digital Dark, Enlightenment Is Borrowed From the Library.