Amazon botst met uitgever Hachette

Nadat eerdere contractonderhandelingen tussen Amazon en de Franse uitgever Hachette vastliepen heeft Amazon de spanning tussen beide bedrijven verder opgevoerd door bij bestellingen van Hachettetitels leveringen opzettelijk uit te stellen of titels van andere uitgevers, met langere leveringstermijnen, voorrang te geven.

Vorige week ging het bedrijf zelfs zo ver dat het de pre-order-knop verwijderde bij ‘The Silkworm’, het nog niet gepubliceerde tweede boek van Robert Galbraith (pseudoniem van J.K. Rowling), dat ook door Hachette zal worden uitgegeven. De knop is inmiddels weer op de site teruggeplaatst, maar de verwachting is dat de strijd voorlopig nog zal voortduren. In een open brief aan klanten, op het Kindle Forum, licht het boekenteam van Amazon het standpunt van het bedrijf toe. Het bedrijf voorziet zelf ook niet dat het conflict snel zal zijn opgelost: “Even more unfortunate, though we remain hopeful and are working hard to come to a resolution as soon as possible, we are not optimistic that this will be resolved soon.”

Omdat Amazon een groot aandeel heeft in de boekenverkoop in de Verenigde Staten zijn schrijvers ook boos. In een reactie spreekt The Authors Guild zelfs van chantage. Het vaak bekritiseerde bedrijf krijgt in deze zaak echter ook veel begrip en steunbetuigingen, zoals van Len Sherman in een artikel voor CNN of van Geert Poorthuis, die op de website van HP/De Tijd schrijft: “Hachette wil een hogere prijs, Amazon behoudt zich het recht voor zelf de prijs te bepalen of zelfs met aanbiedingen te stunten. In tegenstelling tot het gebruikelijke sentiment denken wij dat Amazon dit keer wel gelijk heeft. Uitgevers willen terug naar de hoge oude marges van voor het internet en het e-book, toen zij riant verdienden en zelf de (veel te hoge) prijs mochten bepalen.”