Bijzonder hoogleraar ‘Sociologie van innovaties in de zorg’ spreekt rede uit: De data doen het niet

Met het uitspreken van haar rede ‘De data doen het niet’ op 2 februari a.s. aanvaardt prof.dr. Antoinette de Bont het ambt van bijzonder hoogleraar ‘Sociologie van innovaties in de zorg’ bij de Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM). ESHPM en De Bont willen een brug slaan tussen onderzoek, beleid en praktijk door vorm te geven aan innovaties in de organisatie van zorg.

De Bont onderzoekt de inbedding van innovaties in de dagelijkse praktijk van zorg en beleid. Technisch is al veel mogelijk, maar als iets niet goed ingebed is, komt het langzaam of zelfs niet tot stand.

E-health is hiervan een goed voorbeeld. Soms verwachten we te veel van digitale data in de zorg. Een innovatie komt niet automatisch tot stand door data, maar omdat dankzij data zorgverleners beter gaan samenwerken, managers de zorg continu kunnen verbeteren en patiënten de regie kunnen nemen. De data doen dit alles niet.

De Bont: “Ik wil begrijpen waarom de data het niet doen. Ik gebruik daarvoor drie provocerende gedachtenexperimenten die ons ongemak met data illustreren en nieuwe richtingen geven om data werkzaam te maken”.

Informatie over de oratie is te vinden op www.eur.nl.

(Foto: pixabay.com)