Adamlink lanceert webapp ‘Reis door de tijd met de Noord/Zuidlijn’

Vrijdag 20 juli is ter gelegenheid van de opening van de Noord/Zuidlijn een webapp gelanceerd die de haltes van de nieuwe lijn koppelt aan digitale erfgoed-objecten. Aan het project werd meegewerkt door onder meer de Bibliotheek van de UvA/HvA, het Amsterdam Museum, IISG, de OBA, het Stadsarchief en de VU bibliotheek verenigd in AdamNet. Deze Amsterdamse cultuurinstellingen stelden allen open materiaal uit hun collecties beschikbaar.

Met de app reis je per metrostation door het Amsterdamse cultureel erfgoed. Je kunt er foto’s, tekeningen, kaarten, en boeken uit het (recente) verleden mee bekijken, van plekken waar je nu ongezien onderdoor rijdt. De app is online te bekijken via www.adamlink.nl/nzlijn. De app wordt ook getoond op een iPad-zuil in de vitrinetentoonstelling: Metro, openbaar vervoer en verkeer in Amsterdam met onder meer materiaal uit de collecties Mijksenaar en Van de Waal bij de Bijzondere Collecties, onderdeel van de Bibliotheek UvA/HvA.

De culturele erfgoeddata worden ontsloten binnen het project AdamLink als Linked Open Data (LOD). Met deze techniek is het mogelijk om nieuwe verbanden te leggen tussen verschillende databronnen. Perfect voor onderzoeken, werkstukken of om op reis te gaan door de enorme rijkdom van het cultureel Amsterdams erfgoed. Meer technische informatie over het project zelf is te vinden op: http://blogadamlink.nl/het-project/. Reis door de Tijd is ontwikkeld door AdamNet in samenwerking met NoProtocol. Het zoeken in de straten van Amsterdam is ontwikkeld (beta) door studenten van de HvA.

AdamNet
 is een netwerk van Amsterdamse bibliotheken. Doel is samenwerken in het beschikbaar stellen van informatie over collecties en activiteiten. De productie werd financieel mogelijk gemaakt door Stichting Pica.