Facebook-alternatief Openbook stelt privacy centraal

Deze week is op Kickstarter een crowdfundingcampagne gelanceerd voor Openbook, een alternatief voor Facebook. De initiatiefnemers hopen minstens  100.000 euro op te halen om hun concept te realiseren. Het sociale platform wil zich vooral van Facebook onderscheiden op het gebied van privacy en advertenties.

Openbook is an new, privacy-friendly, open-source and awesome social network giving 30% of it’s revenue towards making the world a better place, now and forever.

Met die tekst presenteert Openbook zich op de eigen website. Openbook is een initiatief van de Haagse ondernemer Joel Hernández en negen andere mensen, waaronder Phillip Zimmermann, de bedenker van encryptiesoftware PGP.

Ondanks het feit dat Openbook advertenties weert en open-source is, is het geen non-profitorganisatie. Het bedrijf, dat in Nederland is gevestigd, wil inkomsten genereren door gebruikers van het platform toe te staan diensten en goederen uit te wisselen. Een deel van de opbrengsten van die transacties is voor Openbook. Daarnaast denken de initiatiefnemers geld te kunnen verdienen door bedrijven te helpen hun eigen sociale netwerken op te zetten. Het is nog niet duidelijk of het gebruik van het platform ook mogelijk is zonder geld uit te geven.

Openbook speelt ook in op het feit dat de grote sociale netwerken door de nieuwe privacywetgeving worden gedwongen de uitwisseling van data eenvoudiger te maken voor gebruikers. Google, Facebook, Microsoft en Twitter hebben gisteren een open source-initiatief onder de naam Data Transfer Project aangekondigd, dat het voor gebruikers van hun diensten makkelijker moet maken om gegevens van de ene dienst naar de andere te verplaatsen. Hernández in het tijdschrift Computer Idee:

“Wij gaan het bijzonder eenvoudig maken om je hele timeline vervolgens te importeren in Openbook. Daarna krijgen gebruikers allerlei mogelijkheden om de layout van hun eigen pagina in te richten zoals zij dat willen. En ze hebben volledige controle over de nieuwsberichten die ze te zien krijgen.”

Op het moment van schrijven heeft Openbook iets meer dan 15.000 euro opgehaald op Kickstarter.