Aandacht voor Wiki-toepassingen bij de VOGIN-IP-lezing op 16 maart

Bij de aanstaande VOGIN-IP-lezing, op 16 maart in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), is nogal wat aandacht voor zaken die met Wikipedia, Wikidata en Wikimedia te maken hebben.

Zo is er in de eerste plaats een lezing van Odin Essers over de manier waarop in het onderwijs informatievaardigheden – met Wikipedia als belangrijke bron – kunnen worden gecombineerd met het op Wikipedia publiceren van informatie uit lokale bronnen.

De workshops bieden nog meer keuze. Zo is er een vorig jaar goed beoordeelde, maar toen nog niet zo goed bezochte, workshop over het gebruik van Wikidata als databron om gegevens aan te ontlenen of er juist gegevens aan toe te voegen. Verder kun je op 16 maart leren met SPARQL te werken, een algemene zoektaal voor linked-opendatabronnen. Dat hoeft niet direct voor alleen Wikimedia-gerelateerde zaken te zijn, maar Wikidata is wel een belangrijke (en omvangrijke) bron om SPARQL-zoekacties op los te laten. In dit verband is ook de workshop OpenRefine het noemen waard. OpenRefine is ook een algemene tool voor het bewerken en opschonen van datasets, en daarvoor geldt eveneens dat het nuttig in combinatie met Wikidata kan worden toegepast.

De elfde editie van de VOGIN-IP-lezing 2023 biedt een interessant en vol programma met acht lezingen en twaalf workshops. Aanmelden kan hier.