Wikimedia Commons telt nu meer dan 27 miljoen mediabestanden (+ reactie van Jos Damen)

In een jaar tijd is Wikimedia Commons met 5 miljoen mediabestanden gegroeid tot iets meer dan 27 miljoen. Wikimedia Commons is een databank van Wikimediaprojecten voor afbeeldingen, geluid, video en andere bestanden.

Gary Price schrijft dat er in 2010 iets meer dan 7 miljoen mediabestanden in Wikimedia Commons beschikbaar waren. In 2014 is dat aantal toegenomen tot iets meer dan 22 miljoen bestanden. En vervolgens maakte de database in één jaar tijd een groeispurt met nog eens 5 miljoen bestanden. Deze bestanden zijn voor iedereen vrij te bekijken en te gebruiken.
In 2004 opgezet
De databank is in 2004 actief opgezet, meldt Wikipedia.nl. Tot die tijd sloegen alle Wikipedia’s hun eigen bestanden apart op, wat tot veel verdubbelingen leidde. Met de komst van Wikimedia Commons is het eenvoudiger om het overzicht te houden over de auteursrechten van de bestanden. Ook kunnen gebruikers sneller nagaan welke afbeeldingen in de verschillende Wikimedia-archieven beschikbaar zijn en is uitwisseling beter mogelijk.
Reactie Jos Damen op deze groeispurt:
Jos Damen (Afrika-Studiecentrum, Leiden): “Vijf miljoen foto’s in één jaar tijd erbij in Wikimedia Commons, dat is niet niks. Het is vooral bijzonder omdat iedereen die in totaal 27 miljoen foto’s (met bronvermelding) gratis kan gebruiken, vanwege de Creative Commons-licentie. Er zitten echt prachtige foto’s bij, van lokale gebouwen en beroemde mensen tot afbeeldingen van middeleeuwse handschriften en de schilderijen van Van Gogh.”
“Hoe dat kan, zo gigantisch veel foto’s? Voor een deel door musea en bibliotheken, die het copyrightvrije deel van hun collecties ter beschikking stellen. En door fanatieke vrijwilligers, die bijzondere zaken uit hun omgeving fotograferen en in Wikimedia Commons zetten. De teller staat bij mij dit jaar op 800 foto’s, maar ik ben een dreumes in vergelijking met een Wiki-vrijwilliger als Ashley Van Haeften (User:Fae) die in vijf jaar tijd meer dan 1 miljoen afbeeldingen inbracht. Dat doet hij deels met automatische programma’s (bots en API’s). Daarmee zette hij bijvoorbeeld honderdduizend scans van de Wellcome Library over de geschiedenis van de geneeskunde in Wikimedia Commons.”
Damen: “Verder ligt de kracht van Wikipedia natuurlijk in de massa. Als je wereldwijd 4000 vrijwilligers hebt die elk per jaar 1000 foto’s inbrengen, is dat ook weer vier miljoen afbeeldingen per jaar. Een serieuze fotograaf als Michiel Hendryckx leverde meer dan 300 eigen foto’s van hoge kwaliteit. En Nederlandse erfgoedinstellingen brachten 800.000 foto’s in, onder meer van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het KIT/Tropenmuseum, het Nationaal Archief/Spaarnestad en het Rijksmuseum. Iedereen kan meedoen. Nederland is inmiddels aardig gedekt, maar wie foto’s uit Kirgizië of Zambia heeft, is bij Wikimedia erg welkom.”