Google wordt onderdeel van moederbedrijf Alphabet

Techgigant Google splitst zich op in een nieuw te vormen cluster van bedrijven: Alphabet. Binnen Alphabet wordt Google, met onder andere Google Now en Google Maps, het grootste bedrijf. Dit meldde Google-topman Larry Page gisteren.

Alphabet komt onder leiding te staan van de Google-oprichters Larry Page (ceo) en Sergey Brin (voorzitter). Als de nieuwe structuur is afgerond neemt Sundar Pichai het stokje over van Page; hij wordt de nieuwe ceo van Google. Al enige tijd is Pichai topman binnen de techgigant en onder andere verantwoordelijk voor besturingssysteem Android en internetbrowser Chrome.
Larry Page schrijft dat Google ‘afslankt’. Hingen alle activiteiten en bedrijven onder de paraplu van Google, nu komen onderdelen die niet tot de kern van het bedrijf horen, los te staan. Denk daarbij aan Calico (een project rond de verlenging van menselijk leven), internettheomostaat Nest en kabelbedrijf Fiber. Onder de Googlevlag zullen ondere andere Google Now, Google Photos, Google Maps, Chrome gaan vallen. Oftewel: “search, ads, maps, apps, YouTube and Android and the related technical infrastructure”.
Helemaal onverwacht komt de ontwikkeling van Alphabet niet. Eerder maakte het bedrijf bekend op de kosten te gaan letten. Doordat de bedrijven van elkaar gescheiden worden, wordt beter meetbaar wat alle afzonderlijke onderdelen / experimenten aan inkomsten genereren. Tot vreugde van de aandeelhouders: het aandeel steeg na het nieuws van Page met 7 procent. De aandelen Google worden een op een vervangen door aandelen Alphabet.