De Vlaams-Nederlandse onderzoekshub BENEDMO kan met financiële steun van het Digital Europe Programma van de Europese Commissie vanaf juli dit jaar een tweede fase in. De hub richt zich op het bestrijden van desinformatie. Beeld & Geluid in Hilversum is penvoerder van het consortium.
Veel aandacht gaat in de tweede fase naar de invloed van AI op zowel de verspreiding als op het tegengaan van desinformatie. Een ander onderdeel is het onderzoeken van de impact van nieuw beleid tegen desinformatie, aansluitend op veranderende Europese wetgeving. Rond factchecking komt de nadruk te liggen op internationale samenwerking en de ontwikkeling van innovatieve formats om meer publiek te bereiken.
BENEDMO tot nu toe
In de afgelopen dertig maanden heeft BENEDMO een netwerk van tweehonderd desinformatie-experts uit België en Nederland opgebouwd. Dit netwerk maakt het mogelijk voor factcheckers, academici, mediawijsheidsorganisaties en andere relevante maatschappelijke actoren om kennis en expertise uit te wisselen. Binnen de hub werden inzichten opgedaan over de effectiviteit van factchecks die leidden tot concrete aanbevelingen aan journalisten.
Daarnaast werden verschillende tools ontwikkeld voor factcheckers, journalisten en het brede publiek, zoals de Factcheck database en een tool om efficiënt factchecking templates te maken. BENEDMO stimuleerde op verschillende manieren mediawijsheid, bijvoorbeeld door een overzicht van effectieve interventies om mediawijsheid te vergroten. Beeld & Geluid ontwikkelde binnen dit project een vierdelige lessenreeks om middelbare scholieren weerbaar te maken tegen desinformatie.
Meer partijen sluiten zich aan
In 2021 begon BENEDMO met de partners Universiteit Leiden (Nieuwscheckers), Universiteit van Amsterdam, het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) het onderzoekscollectief Bellingcat, de VRT, KU Leuven (Factcheck.Vlaanderen) en Textgain. Daar komt in de tweede fase de Belgische partij IMEC Mediawijs bij. Associate partners waarmee het consortium samenwerkt zijn Knack, DeCheckers, Pointer en Netwerk Mediawijsheid.