Flickr bestaat deze maand 12 jaar. Daarmee was het een van de eerste sites waar je grootscheeps foto’s kon uploaden. Hoewel zijn dagelijkse 4 miljoen foto-uploads op dit moment mager afsteken bij de 70 miljoen van Instagram en de 700 miljoen van Snapchat, blijft Flickr een van de belangrijkste sites voor wie naar beeldmateriaal zoekt. Vanwege de kwaliteit, maar zeker ook omdat Flickr, in tegenstelling tot die twee andere, wel een bruikbare zoekfunctie biedt. Uit onderstaande bespreking moge dat blijken.
Door: Eric Sieverts
In Flickr kun je zoeken naar (uiteraard) foto’s, naar personen die foto’s geüploaded hebben en naar groepen die zich in Flickr georganiseerd hebben om foto’s te delen en te bediscussiëren. Bij het intikken van een zoekterm kun je meteen al tussen die categorieën kiezen. Bij niet-tekst materiaal zoals foto’s heb je natuurlijk niet automatisch al tekst om in te zoeken. Daarvoor ben je dus afhankelijk van de beschrijvingen en tags die uploaders zelf aan hun foto’s meegeven.
Booleaans
Bij intikken van zoekwoorden wordt automatisch een AND-relatie toegepast. Maar zelf Booleaanse AND-, OR- en NOToperatoren (in hoofdletters) intikken werkt ook prima. Zelfs combinaties van AND en OR, genest met haakjes, werken foutloos. Maar als je dat ook met NOT combineert gaat dat vaak mis. Aanhalingstekens geven exacte phrases. Truncatie kent Flickr niet. Wel wordt automatisch met (Engelse) meervouds-S op enkel- en meervoud gezocht. Word-stemming op andere woorduitgangen is er niet.
Het resultaat van een zoekactie is een mooi vormgegeven visueel overzicht. Daarboven het aantal gevonden foto’s; als je ingelogd bent ook nog apart van je eigen foto’s en van foto’s van mensen die je op Flickr volgt. Het resultaat kan gefilterd worden op Creative Commons-categorieën en te koop aangeboden foto’s. Ook kun je filteren op de hoofdkleur van foto’s en kun je SafeSearch uitzetten (wat driedubbele bevestiging vraagt voordat daadwerkelijk borsten en piemels langskomen).
Advanced search biedt nog extra mogelijkheden om te filteren. Op oriëntatie (horizontaal/verticaal), minimale resolutie (S/M/L), datum waarop foto’s gemaakt of geüploaded zijn, alleen foto’s of video’s en waar zoekwoorden mogen voorkomen: in alle tekst of alleen in tags. Filteren op al dan niet downloadbare foto’s kan helaas niet.
Automatische tags
Nog wat meer over de tags. Zoals bij alle sites waar gebruikers zelf content taggen, loopt het sterk uiteen hoeveel en welke soorten kenmerken worden meegegeven. Naast die door uploaders gegeven tags, voegt Flickr zelf ook tags toe op basis van automatische beeldherkenning. Dat zijn vaak algemene omschrijvingen als bike, people, animal, outdoor en soms uiterlijke kenmerken als photo border voor een foto met witte rand, of een sfeerkenmerk als serene. Een foto met veel water krijgt ook wel eens drie kenmerken mee: lake, creek, watercourse. Daarvan zal altijd wel eentje goed zijn. Foto-eigenaars kunnen foute tags verwijderen of ze zelfs helemaal uitzetten. Bij het zoeken kun je helaas geen onderscheid maken tussen door mensen en door machines bedachte tags.
Geen filters op technische metadata
Bij gevonden foto’s worden de gebruikte camera, sluitertijd en diafragma vermeld. Daarnaast kun je in JPEG-files aanwezige technische EXIF-metadata ook volledig opvragen. Als GPS aanstond, bevatten die zelfs geografische coördinaten van fotolocaties. Helaas kun je op geen van die gegevens filteren, voor- noch achteraf. Door te klikken op het gebruikte type camera krijg je een aantal daarmee gemaakte foto’s te zien. Daarbij verschijnt ook een zoekvenstertje, maar als je daar zoektermen intikt, komt er vaak helemaal niets uit, ook als er wel foto’s zouden moeten zijn. Gemiste kansen naast alle wel werkende functionaliteit.
En Google?
Pagina’s uit Flickr, ook met individuele foto’s, worden door Google gewoon geïndexeerd. Door site:flickr.com aan je zoekvraag toe te voegen kun je met Google dus ook in Flickr zoeken. Als je dat in Google image doet, krijg je er zelfs een visueel overzicht bij, maar met een veel minder precies resultaat dan in Flickr zelf.
URL | www.flickr.com |
---|---|
Booleaans combineren | ja (AND, OR, NOT, -, “”, haakjes) |
Truncantie | nee |
Speciale zoekvelden | nee |
Advanced zoekscherm | ja (beperkt) |
Parametrische filters | nee |
Ook in Google | ja |
Semantische markup | nee |
Eric Sieverts is redacteur van IP en freelance docent en adviseur.
Deze bijdrage komt uit IP nr. 1 / 2016. Het gehele nummer kun je hier lezen.